Dit zijn enkele van de opmerkelijkste samenwerkingen met Paul McCartney

Muziek | Paul McCartney viert deze zaterdag zijn tachtigste verjaardag. Sinds zijn breuk met de Fab Four kan hij niet alleen solo zijn mannetje staan maar heeft hij ook verrassende samenwerkingen gedaan met een reeks artiesten. Proximus Pickx haalt er vijf uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

John Lennon in 2022

Wakkere lezers zullen ongetwijfeld opmerken dat John Lennon in 1980 stierf, maar dankzij de wonderen der techniek kwam de voormalige Beatle in de jaren 20 van de 21ste eeuw terug tot leven tijdens een concert van Paul McCartney. De legendarische bassist van de Beatles gaf in april het startschot voor zijn 'Got Back'-tournee in de Verenigde Staten. Naast het spelen van enkele hits van de Britse band en zijn eigen composities uit zijn solocarrière, had Sir Paul een verrassing in petto voor zijn fans. 

Tijdens de toegift speelde hij de eerste noten van 'I've Got a Feeling', een subliem nummer van 'Let It Be', het laatste album van de Fab Four in 1970. Plotseling stopte Macca met zingen en liet John Lennon nog een laatste keer zijn stem weerklinken in dit nummer dat ze samen hadden geschreven. Beelden van Lennon tijdens hun laatste concert op het dak van Abbey Road werden geprojecteerd op het grote scherm achter het podium.

Voor de ex-Beatle en zijn fans was dit een emotioneel moment en een passend eerbetoon aan de veel te jong gestorven Lennon.

Michael Jackson

Als twee van de grootste talenten van de muziek elkaar ontmoeten, moet het wel vonken geven. In 1980 belde The King of Pop de voormalige Beatle om een samenwerking voor te stellen. Toen McCartney de telefoon opnam, herkende hij de stem van de zanger niet. Hij dacht dat hij te maken had met een zonderlinge man die zijn nummer had weten te vinden. Michael stelde zich toen voor en bood aan om "samen wat hits te maken". De Brit ging onmiddellijk akkoord en na een ontmoeting konden de twee sterren het meteen goed met elkaar vinden. Macca bood Michael het nummer 'Girlfriend' aan voor zijn album 'Off the Wall' als teken van hun vriendschap. 

Van 1980 tot 1983 werkten ze samen in de studio aan twee nummers: 'Say Say Say', dat verscheen op Macca's album 'Pipes of Peace', en 'The Girl Is Mine', dat afkomstig was van MJ's album 'Thriller'. The King of Pop zei zelfs dat het opnemen van 'The Girl Is Mine' een van de leukste studiomomenten uit zijn carrière was. "Werken met Paul McCartney was best spannend en we hadden veel plezier," zei hij toen. Ondanks de uren die ze in de studio doorbrachten, hebben ze nooit de kans gehad om samen op het podium op te treden. 

Helaas zou de vriendschap spoedig verwateren en zelfs verzuren. Op 26-jarige leeftijd vroeg Michael Jackson zijn mentor om zakelijk advies. Deze raadde hem aan uitzendrechten te verwerven voor liedjes van andere artiesten. De jonge ster antwoordde: "Op een dag zal ik je liedjes bezitten". Denkend dat hij een grapje maakte, nam de voormalige Beatle de opmerking niet serieus. Een paar jaar later nam de 'Thriller'-artiest inderdaad de distributierechten van de volledige Beatles-catalogus over. Bovendien gaf Michael Jackson tegen de wensen van McCartney in toestemming om enkele Beatles-hits te gebruiken voor reclameboodschappen van grote bedrijven. Dit alles gebeurde achter de rug van Paul McCartney, die de distributierechten indertijd opnieuw wilde verwerven nadat hij ze als jongeman was kwijtgeraakt. We hoeven wellicht niet te zeggen dat deze stunt voor verbittering zorgde bij Sir Paul.

Eddie Murphy

De twee artiesten ontmoetten elkaar opnieuw voor een project met andere muzikanten in 1993 na een verzoek van niemand minder dan acteur en komiek Eddie Murphy. De acteur was begonnen aan een muzikale carrière en voor zijn derde album 'Love's Alright' riep hij de hulp in van de voormalige Beatle, maar ook van een hele reeks zangers.

Onder hen bevonden zich onder meer Paul McCartney en Michael Jackson maar ook andere wereldsterren als Jon Bon Jovi, Stevie Wonder, Julio Iglesias, Aaron Hall, Amy Grant, Babyface, Barry White, Elton John, Emmanuel Lewis, En Vogue, Garth Brooks, Heavy D, Howard Hewett, MC Hammer, Patti LaBelle, Richie Sambore en Teddy Pendergrass. Ze gaven allemaal hun interpretatie van 'Yeah' uit het gelijknamige liedje. Verder op dit album eerde de komiek de Fab Four met een cover van 'Good Day Sunshine'.

Rihanna en Kanye West

Weinigen hadden ooit durven vermoeden dat McCartney, Rihanna en West een samenwerking zouden aangaan, maar toch is het gebeurd voor 'FourFiveSeconds'. Het onverwachte trio had commercieel succes toen ze hun nummer in januari 2015 uitbrachten. Hun hit bereikte een hoogtepunt op nummer vier in de US Billboard Hot 100 chart, en werd al snel nummer één in de US Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs. Ze gaven zelfs een exclusief optreden samen op de 2015 Grammy Awards. Tot op de dag van vandaag wordt dit beschouwd als een van de meest iconische Grammy-momenten. 

Het idee voor de samenwerking kwam van Kanye West, die op dat moment verantwoordelijk was voor het produceren van het album van de diva. Vlak nadat hij in 2014 met de voormalige Beatle zelf samenwerkte voor de single 'Only One', bedacht de rapper dat het geweldig zou zijn als ze samen konden werken. En hij had gelijk!

The Rolling Stones

Iedereen kent de mythische rivaliteit tussen de Stones en de Beatles. In de jaren zestig werden de twee bands door de pers vaak afgeschilderd als water en vuur. De Beatles waren de ideale schoonzonen in maatpak en stropdas en de Stones waren de 'advocaten van de duivel', de kwajongens van de Britse muziekscene. 

Mick Jagger en Paul McCartney spelen vaak op dit gerucht in door elkaar via de media plaagstootjes te sturen. In werkelijkheid hebben de rockers al zes decennia een vriendschappelijke relatie en wederzijds respect voor elkaar. Het nummer 'We Love You' van de Rolling Stones uit 1967 is daar het bewijs van. Macca en zijn sidekick John Lennon verzorgen de achtergrondzang op dit nummer.Een week na de opnames van 'We Love You' woonden Mick Jagger en Keith Richards zelfs de eerste live-uitzending van 'All You Need Is Love' bij. In de onderstaande video zijn ze te zien terwijl ze aan de voeten van The Beatles zitten en de hit meezingen. De onderstaande video laat dit zien. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top