Artiest van de Week: Galine wil helemaal doorbreken met tweede EP

Muziek | ‘Lilith’ is de tweede EP van Galine, de band rond de Kortrijkse zangeres Galine-Diana Kuyenhoven, die sinds vorige vrijdag op alle streamingsdiensten te vinden is. De band toont een volgroeider gelaat en een stevige portie veelzijdigheid binnen het electropopgenre. Redenen genoeg dus om hen in de kijker te zetten als onze Artiest van de Week.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Belgisch-Nederlandse Galine Diana Kuyvenhoven begon aan haar muzikale pad als solozangeres die zichzelf begeleidde op piano en gitaar, maar staat tegenwoordig op het podium met Esther Coorevits (strijker, speelt ook bij Jan Verstraeten en Noemie Wolfs), Sven Sabbe (bas en synth, speelt ook bij Momoyo) en Wouter Vandersyppe (drummer, ook actief bij I Will, I Swear). Een reputabele live-formatie dus, waarmee ze stilaan aan een opmars bezig is langs de vaderlandse muziekwedstrijden en de wereld van de popmuziek. Met als dragende kracht telkens de tegelijk gevoelige en krachtige zangstem van Galine.

In 2018 ging het ineens hard voor Galine. De reacties op de eerste optredens waren lovend, en dus koos Het Wilde Westen / De Kreun hun lokale talent als Lotto Wild Talent, wat Galine een plekje als Artist in Residence in het Kortrijkse muziekcentrum opleverde. In hetzelfde jaar verscheen de eerste EP ‘FABULAE’ en tekende Galine een platencontract bij MAYWAYrecords. De aanzet was gegeven. In 2019 schopte de groep het tot de finale van muziekwedstrijd Sound Track en in 2020 namen ze deel aan Humo’s Rock Rally, waar ze enkele lovende woorden van de kritische jury sprokkelden, maar het toch niet tot de finale schopten. Galine werd een van de 30 artiesten die kans maakte op een plekje in De Nieuwe Lichting 2021 van Studio Brussel. Intussen mocht Galine al de podia beklimmen van muziektempels als de Ancienne Belgique, de Handelsbeurs, OLT Rivierenhof

Het parcours langs de muziekconcours bracht wat naamsbekendheid en opportuniteiten met zich mee. Tijdens de coronaperiode zette Galine zich aan de schrijftafel, waar ze zich liet inspireren door artiesten als Maggie Rogers, Lana Del Rey en Sylvan Esso. Samen met Daan Schepers (Eefje de Visser, Bazart) dook ze in de studio met als resultaat de tweede EP ‘Lilith’, die sinds 13 mei op alle streamingdiensten te vinden is.

Lilith

‘Lilith’ telt zes nieuwe nummers waarop Galine zich als veelzijdig, maar samenhangend en doelgericht profileert. De EP opent minimalistisch met enkel een stem en een piano in het melancholische ‘Warm Water’. De stem van Galine weergalmt krachtig in de leegte, wat ons op pad zet voor een plaat vol gevoeligheden. Daarna worden er wat synths en drums in de mix gegooid voor het nog steeds vrij somber klinkende, maar betrekkelijk ritmischere ‘Teams’.

In ‘It Plays On’ gaan we helemaal de poppy kant op. Galine zingt met haar zachte kopstem het refrein over pingelende synths en gaat lager in de door piano en een drumcomputer gesteunde strofes. Het is wat upbeat synthpop betreft het hoogtepunt van de EP. In ‘Woman’ galmt Galine weer over een gebroken beat van een drumcomputer en nostalgische synths. In ‘Trophies’ is de akoestische gitaar het hoofdinstrument, wat het nummer over ingetogenheid natuurlijker doet aanvoelen dan de voorgangers. Afsluiter ‘I Don’t Mind You Leaving’ bindt een grote strik rond de EP met misschien wel de meest herkenbare en radiovriendelijke zanglijnen van de plaat, ondersteund door langgerekte vioolnoten en achtergrondzangeressen.

De EP klinkt volwassen en veelbelovend. Op woensdag 18 mei stelt de band de nieuwe nummers officiëel live voor in De Centrale in Gent. Wij hopen alvast dat ze live even goed pakken als op de plaat.Laat je betoveren door 'Lilith' via Spotify!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top