Er was eens een Rode Duivel: Francis Nicolay

Sport | Dit jaar pakt Proximus Pickx uit met een artikelreeks over Rode Duivels die weinig indruk hebben gemaakt in de voetbalgeschiedenis. Hoewel ze slechts in een handvol wedstrijden internationals waren, waren ze toch ontegensprekelijk speler in ons nationale team. Deze keer leggen we de focus op Francis Nicolay.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De carrière van Francis Nicolay speelde zich enkel af in Luik, maar hij speelde nooit voor Standard. Zijn passage bij de Rode Duivels was van zeer korte duur. Nicolay, geboren in april 1944, sloot zich op twaalfjarige leeftijd aan bij Seraing. Hij doorliep er tot 1960 de jeugdreeksen en maakte dan op zestienjarige leeftijd zijn debuut bij de toenmalige derdeklasser.

Hij kwam dat seizoen vaak aan de bak en in 1965 wist hij met Seraing de promotie naar de Belgische tweede klasse af te dwingen. Seraing hield het enkele jaren vol in die reeks, maar in 1969 eindigde het laatste en degradeerde weer naar derde klasse. RFC Luik had echter het talent van Nicolay opgemerkt en haalde hem zelfs naar eerste klasse. Zijn carrière nam een vlucht vooruit en hij werd een vaste waarde bij de Luikenaars, waardoor bondscoach Raymond Goethals hem in 1974 op het spoor kwam.

73 minuten

De Rode Duivels misten in 1974 vanwege een slechter doelsaldo dan Nederland het WK in West-Duitsland. De focus kwam al snel op de kwalificatiematchen voor het EK 1976 te liggen. In de eerste helft van 1974 werden ter voorbereiding op de kwalificatiematchen vier oefenmatchen ingelast. Francis Nicolay mocht meteen aantreden in de eerste oefenpot tegen Oost-Duitsland.

In het met 30.000 toeschouwers gevulde Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark in Berlijn verloren de Rode Duivels met 1-0. De enige treffer viel tien minuten voor affluiten, maar toen zat Nicolay al op de bank. Hij werd na 73 minuten gewisseld voor Guido Nicolaes. Na deze nederlaag werd hij nooit meer opgeroepen voor de Rode Duivels.

Plotselinge dood

In de zomer van 1975 keerde Nicolay terug naar Seraing, nadat hij 128 wedstrijden voor Luik had gespeeld in eerste klasse. Daarin wist hij 27 keer de weg naar de netten te vinden. Seraing speelde nog steeds in derde klasse, maar in 1978 degradeerde het opnieuw. Dat betekende het einde van de spelerscarrière van Nicolay, die voor altijd een grote naam zou blijven in het Luikse voetbal.

Hij bleef nadien aan de slag in de voetbalwereld, want hij bleef voor Seraing werken en nadien pikte Standard hem op. Hij werd hoofd jeugdopleiding bij de Rouches. Op 8 juli 2002 stierf Francis Nicolay onverwacht op 58-jarige leeftijd.

Fan van onze serie? Ontdek het kortstondige avontuur van Jason Vandelannoite bij de Rode Duivels.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top