Voor abrahamblue komt muziek voort uit plezier

Muziek | Met de nieuwe videoreeks ‘Monologue’ geeft Proximus een platform aan acht artiesten van eigen bodem die een mooie toekomst in de muziekwereld tegemoet gaan. Ze mogen elk hun visie op hun carrières, de muziekwereld en de toekomst voorstellen. Vandaag horen we het verhaal van abrahamblue, een autodidact die zich niet laat inperken door genre of landsgrenzen. Wij spraken met hem over zijn ‘Monologue’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dag abrahamblue. Je bent multi-instrumentalist, vocalist, producer… Je doet graag alles zelf. Is dat hoe de toekomst van de muziekwereld er volgens jou uitziet?

abrahamblue: “Of dat de toekomst van de muziekscene is, weet ik niet, maar het is inderdaad iets dat nu meer en meer gebeurt. Veel muzikanten maken meer en meer muziek vanuit hun eigen thuis omdat de technologie dat nu toelaat. Op den duur heb je geen studio meer nodig om muziek te maken. Een laptop en een basisset-up volstaat. Mijn visie is altijd al geweest dat je veel kan doen met weinig. Ik ben ooit begonnen met een MIDI-keyboard, een laptop en een microfoon. Soms gebruikte ik dat keyboard zelfs niet, maar gewoon de toetsen van mijn computer. Daarmee kan je al heel veel doen, zoals schrijven en de eerste ideeën uitwerken.”

Intussen is je arsenaal wat uitgebreider. We zien je in de ‘Monologue’ piano, drums, gitaar en bas spelen.

abrahamblue: “Ja, ik heb door te experimenteren wat instrumenten erbij genomen. Gewoon door de hele tijd te spelen, te jammen en dingen uit te proberen. Mijn vingers verschoven en op die manier ben ik tot nieuwe akkoorden gekomen en heb ik andere voicings geleerd. Door er constant plezier mee te maken, leer je zonder te beseffen dat je aan het leren bent. Het kwam heel natuurlijk voor me, just by having fun.”

Je zegt dat je muziek maakt zonder er al te veel bij na te denken. Volg je gewoon je gevoel?

abrahamblue: “Ik maak gewoon wat ik graag wil horen en wat ik graag maak. Voor mij betekent dat dat ik niet veel nadenk over welk genre het moet worden en zo. In alles wat ik doe, zit er wel heel wat soul, ook als de productie meer richting funk of hiphop gaat, dus soul is misschien wel het hoofdgenre. Van thuis uit ben ik niet echt blootgesteld aan zo’n muziek. Toen ik opgroeide, zeker toen ik twaalf, dertien jaar oud was, begon ik zelf op ontdekking te gaan en toen kwam ik uit bij meer soul en funk. Dus eigenlijk kwam mijn liefde voor die genres pas toen ik zelf op zoek ging naar iets nieuws.”

Je hebt je muziek op SoundCloud gezet en sindsdien hebben mensen over de hele wereld je al gehoord. Het internet lijkt een heel belangrijk aspect te zijn in je carrière.

abrahamblue: “De allereerste keer dat ik “ontdekt” werd, was dat door het online platform Soulection in Los Angeles. Zij promoten de muziek van morgen, zijn echte tastemakers. Als je bij hen iets hoorde, was het altijd nieuw. Zij zijn de eersten die mijn muziek hebben opgepikt en gepusht. Maar muziek online zetten betekent ook dat je meteen een respons krijgt van je publiek. De feedback is er onmiddellijk. Dat heeft een heel grote rol gespeeld in mijn muziekcarrière.”

Zijn er ook nadelen aan het feit dat er zoveel online gebeurt? De platforms zijn zo open dat het misschien moeilijker is om op te vallen?

abrahamblue: “Ik kijk er zelf helemaal niet negatief naar, maar er zijn inderdaad mensen die er stress van krijgen. Ik houd me daar zelf niet zo hard mee bezig. Je druk maken om de anderen houdt geen steek, volgens mij. Ik laat me er niet door beïnvloeden, want ik weet dat dat me niet verder helpt. Het is niet goed om daarop te focussen.”

Je zegt dat je positieve boodschappen wil verspreiden en mensen wil motiveren. Wie inspireert jou?

abrahamblue: Mijn familie bijvoorbeeld. Mijn moeder heeft een heel positieve invloed op me. Zij is altijd heel constructief. Uit mijn vrienden put ik ook veel positivisme en inspiratie. Het zit hem in de kleine dingen, zoals een positief berichtje of een goed gesprek. Daarnaast kan ik ook een inspiratieboost krijgen van acteurs of atleten. Ik ben bijvoorbeeld echt fan van Denzel Washington en Kobe Bryant. Elke keer als ik een interview met hen zie, geeft dat me energie.”

Wat is de volgende stap voor jou? Wil je weer beginnen reizen of touren?

abrahamblue: “Het is nog heel moeilijk om concrete plannen te maken, want er wordt nog zo veel afgezegd. Eerst wil ik mijn huidige project afmaken, dat is nu de prioriteit. Daarna kijk ik ernaar uit om weer meer naar het buitenland te gaan, zoals naar Parijs of Londen. Ik wil ook naar de States vertrekken, maar dat moet ik nog even afwachten tot er meer duidelijkheid is over de pandemie. Maar de ambitie om op tour te vertrekken, is er zeker wel.”

Ontdek de aflevering van abrahamblue in 'Monologue' via deze link op Pickx of via de Pickx-app.

Lees ook onze andere interviews naar aanleiding van ‘Monologue’:

Emma Bale is volwassener en kritischer geworden

La Jungle, een ontdekkingstocht door onvergelijkbare trancerock

Luister naar RORI, een jong Belgisch talent dat je snel moet ontdekken

Mustii blijft verrassen: "Ik wil andere gebieden verkennen"

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top