Artiest van de week: de tijdloze en internationale klasse van Axelle Red

Muziek |

Axelle Red is een van de grootste namen uit onze Belgische muziekgeschiedenis. Door haar vele hits, haar faam in het buitenland en haar sociaal engagement geldt ze als een ideale ambassadrice van ons land. Dit eindejaar geeft ze een exclusief kerstconcert op Pickx+!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Axelle Red, op 15 februari 1968 in Hasselt geboren als Fabienne Demal, kende in 1989 haar doorbraak met ‘Kennedy Boulevard’. Enkele jaren later bevestigde ze dat immense potentieel van haar met het debuutalbum ‘Sans plus attendre’, met daarop tijdloze hits als ‘Elle danse seule’, ‘Je t’attends’, ‘Sensualité’ en ‘Le monde tourne mal’. De soulvolle stem van Axelle Red en haar internationale allure onderscheidden haar toen al van de rest.

Nu, goed dertig jaar later, kunnen we stellen dat de perfect drietalige zangeres uit Hasselt een van onze grootste artiesten uit de Belgische muziekgeschiedenis is. Een ideale ambassadeur wereldwijd. In Frankrijk kreeg ze een van de hoogste culturele onderscheidingen toebedeeld: Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres. In ons land benoemde koning Albert II haar tot Commandeur in de Kroonorde.

Veelzijdig talent

Haar faam verspreid zich vooral over de Franstalige regio’s: België en Frankrijk uiteraard, maar ook Canada en delen van Afrika en Azië. Haar talent werd ook erkend door enkele van de grootste artiesten op aarde, wat leidde tot samenwerkingen met onder andere Charles Aznavour, Youssou N’Dour (voor de WK-hymne ‘La cour des grands’), Renaud (de mondiale hit ‘Manhattan-Kaboul’), Percy Sledge, Isaac Hayes en Wilson Pickett.

Daarbij is Axelle Red nooit voor één gat te vangen geweest. Zo bracht ze in 1998, op het toppunt van haar roem, de Spaanstalige plaat ‘Con Solo Pensarlo’ uit. Of kwam ze in 2009 op de proppen met het Engelstalige album ‘Sisters & Empathy’, waaraan Mauro Pawlowski, Tom Barman en Steven De Bruyn meewerkten.

Sociaal engagement

Naast haar onmiskenbaar muzikaal talent, met een stem die door de jaren heen steeds zwoeler en voller werd, staat Axelle Red ook te boek als een politieke en humanitaire inspiratiebron. Al van bij het begin van haar carrière in de jaren 90 zette ze zich in voor een betere wereld. Daarbij richtte ze zich vooral op het beschermen van de rechten van kinderen en vrouwen in een kwetsbare positie.

Al in 1997 benoemde Unicef haar tot ambassadrice. Toen trok ze naar Haïti om er de situatie van kinderen die moeten opgroeien in de gevangenis aan de kaak te stellen. Later zouden nog talloze tripjes met een gelijkaardig sensibiliseringsdoel volgen, veelal in Afrika (Senegal, Sierra Leone, Niger) en Azië (Viëtnam, Cambodja, Sri Lanka). In 2005 was ze samen met Bob Geldof spreekbuis en boegbeeld van de ‘Live 8 in France’-manifestatie en kreeg ze met VN-secretaris Kofi Annan lof toegezwaaid voor haar onverdroten maatschappelijke inzet. Het maakt dat Axelle Red de culturele wereld overstijgt en over heel de wereld naamsbekendheid geniet. Op een voorbeeldige manier.

Liefde voor Kerstmis

Het is al even geleden, sinds 2018 met de plaat ‘Exil’, dat de zangeres nog eens van zich liet horen, maar daar komt weldra verandering in. Dit eindejaar wilde ze met haar ‘A Very Special Christmas’-concept op tournee trekken langs onder meer La Madeleine in Brussel en De Roma in Antwerpen. Een ode aan haar favoriete tijd van het jaar en een idee dat al lang op haar bucketlist stond, maar door de pandemie moest de tour uiteindelijk met nog een jaar uitgesteld worden.

Axelle Red: “Ik ben gek op kerst, altijd geweest, ik vind er werkelijk alles geweldig aan, het chique én de kitsch! Voor mij draait het allemaal om liefde, tradities, familie, veel muziek en herinneringen aan de gezellige tijd die ik had toen ik opgroeide als kind en de eindejaarsperiodes met mijn eigen gezin - en dat is wat ik wil overbrengen met deze shows. Het wordt een feest van herkenning en vreugde, en ongetwijfeld ook van ontroering."

Ze zal een bloemlezing brengen van haar favoriete kerstsongs en favoriete artiesten, zij het in een haar kenmerkend souljasje gestoken. Staan alvast op de setlist: ‘Santa Claus Is Coming To Town’, ‘Who Took The Merry Out Of Christmas’ en ‘Let It Snow’, ‘Santa Baby’, ‘Sleigh Ride’ en ‘White Christmas’. Axelle Red zal ook eigen materiaal brengen en beroep doen op enkele special guests. Maar daarop zullen we dus nog moeten wachten tot het eindejaar van 2022. Op Pickx+ kan je met kerst wel al genieten van een exclusief concert.

Ontdek het exclusieve kerstconcert van Axelle Red op 24 december om 22u30 en op 25 december om 16u op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-optie van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263. Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Proximus Pickx.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top