Joshua King: meer activist dan voetballer?

Sport | Wie de Premier League een beetje volgt, kent zonder twijfel ook Joshua King. De aanvaller van Watfort maakte zijn eerste doelpunten van het seizoen door een hattrick te scoren bij Everton en profileert zich daarnaast als felle activist tegen racisme.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Engelse voetbalcompetitie heeft voor Joshua King geen geheimen meer. Sinds 2008 voetbalde de toen 16-jarige speler voor Manchester United, Preston North End, Hull City, Blackburn Rovers, Bournemouth, Everton en nu Watfort. De aanvaller kent dus ook de regio goed. Want de laatste clubs waarbij hij speelde, situeren zich allemaal in het zuiden van Engeland. 

Vorig jaar transfereerde hij naar Everton, waarmee hij evenwel nooit aan winnen kwam. Al na zes maanden zocht hij andere oorden op. Zelfs de anders zo trefzekere King kon bij Everton geen enkele keer raak schieten. Die teleurstelling spoelde hij tien dagen geleden weg door met Watfort een hattrick te scoren tegen zijn ex-ploeg. Maar daarnaast is de spits vooral gekend om zijn strijd tegen racisme.

Alleszeggende tatoeages

Om te weten te komen waarvoor Joshua King staat, hoeft hij zijn mond niet eens open te doen. Zijn hele lichaam staat vol tatoeages over de strijd tegen raciale ongelijkheid en zijn verlangen naar gerechtigheid. Op zijn lichaam staan tekeningen van Martin Luther King, Rosa Parks, Nelson Mandela, Muhammed Ali en Bob Marley. Het zijn allemaal heroïsche figuren die gestreden hebben voor racisme. 

“Het zijn gewoon mensen die helden voor ons zijn. Er is de laatste tijd veel racisme in het voetbal en ik kan dat niet begrijpen”, legde hij in een interview met The Guardian in 2019 uit. Na de dood van George Floyd in 2020 pushte hij zijn ploeggenoten uit Bournemouth om een filmpje te maken waarin ze aanvechten dat rassendiscriminatie tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. 

Belangrijke familiewortels

Ondanks de Engels-klinkende naam is Joshua King een Noor en een zoon van een Gambiaanse immigrant. Hij weet dus maar al te goed hoe racisme voelt en wat het in de realiteit betekent. Zijn vader verliet zijn geboorteland een paar jaar voor King geboren werd om naar Noorwegen te verhuizen. Hij hoopte daar een beter leven te leiden en is daar, als we de resultaten van zijn zoon bekijken, goed in geslaagd. 

Vandaag wil Joshua King bepaalde waarden meegeven aan mensen die hem bezig zien en aan zijn eigen familie. Hij reist jaarlijks af naar Gambia om er zijn familie te bezoeken. Zo beseft hij maar al te goed waar hij vandaan komt en dat een luxeleven zoals dat van een voetballer niet vanzelfsprekend is. Joshua King legde uit dat hij wil dat zijn zoon “beseft waar ik voor heb gevochten en dat het vormen van een gezin, waar ik nog steeds mee bezig ben, niet gemakkelijk is. Om dat te realiseren moet je hard werken. Ik hoop dat mijn zoon opgroeit en een groot man wordt”, besluit hij.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top