Films die niet hetzelfde waren geweest zonder klassieke muziek

Muziek | Bij Proximus Pickx staat de maand mei in het teken van klassieke muziek. Het is niet ongebruikelijk dat grote composities gebruikt worden in populaire films. Hier zijn een paar kaskrakers waarin cinema en klassieke melodieën één worden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

2001: A Space Odyssey

Het is haast onmogelijk om dit monument van de filmkunst niet te noemen in deze lijst. De openingscredits van Stanley Kubricks meesterwerk worden begeleid door Richard Strauss' beroemde melodie, ‘Thus Spoke Zarathustra’. De noten weerklinken terwijl de zon opkomt in dit krachtige en historische eerste beeld. De soundtrack is uiterst belangrijk in de film: de eerste regel dialoog komt pas in de 25ste minuut. De muziek is dan ook de sterke basis van de plot en de algemene sfeer van '2001: A Space Odyssey'. Kubrick heeft voet bij stuk moeten houden, want de producers wilden dat hij koos voor een originele soundtrack. Maar als groot man van de cinema deed hij gewoon zijn eigen ding en hij had gelijk als je ziet hoezeer de muziek geassocieerd bleef met de film.
 
‘2001: A Space Odyssey’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Apocalypse Now

Er is maar één heroïsche soundtrack om een luchtgevechtsscène goed te ondersteunen en 'Apocalypse Now' begrijpt dat. In deze film wordt een groep Amerikaanse soldaten het hart van de duisternis ingestuurd tijdens de Vietnamoorlog. De soundtrack is van niemand minder dan Carmine Coppola, de vader van Francis Ford Coppola. Hij besloot 'Ride of the Valkyries' van Richard Wagner te gebruiken om de aanval op een vijandelijke basis te illustreren, waar helaas burgers en kinderen aanwezig zijn. De melodie ondersteunt perfect het wilde en brutale aspect van de scène. Commandant Kiglore heeft in de film zelf voor dat effect gekozen, want het is hij die de muziek aanzet. Hij gebruikt het om zijn troepen aan te sporen zonder scrupules ten strijde te trekken en probeert hen tot helden te maken. Sindsdien wordt de compositie, zowel in de filmwereld als elders, geassocieerd met allerlei aanslagen en aanvallen.
 
‘Apocalypse Now’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

The Pianist

Het is geen verrassing dat klassieke muziek een belangrijke plaats heeft in deze film. ‘The Pianist’ vertelt het waargebeurde verhaal van Wladyslaw Szpilman, een specialist in het werk van Chopin. Zijn melodieën zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met het scenario van de film. De compositie die het meest opvalt is 'Nocturne No. 20'. Szpilman speelde het live op de Poolse radio in 1939, tot de uitzending werd onderbroken door Duitse bommen. Toen de radio's zes jaar later weer aangingen, opende dezelfde pianist met hetzelfde stuk de terugkeer naar de vrijheid. Muziek wordt hier echt gebruikt als middel van verzet. De melodie zelf zit vol lieflijkheid en droefheid: Chopin had hem namelijk gecomponeerd voor zijn zus Emilia, die aan tuberculose was gestorven.
 

The Fifth Element

Klassieke muziek wordt hier getransponeerd in een totaal futuristisch universum: en het werkt! In deze film van Luc Besson moet het vreemde duo Leeloo, een buitenaardse vrouw met ontzagwekkende krachten, en Korben Dallas, een chauffeur, stenen zien te vinden die de vier elementen vertegenwoordigen om de vrede te herstellen. Tijdens hun omzwervingen zijn ze getuige van een origineel operaconcert door een vreemd buitenaards wezen. Zij vertolkt, met een verbazingwekkende vocale prestatie en dynamische choreografie, een herziene versie van Donizetti's 'Lucia di Lammermoor'. Maar niet zonder het aan de context aan te passen: ze mengt de originele compositie met verrassende pop- en rockinspiraties. De melodie illustreert Leeloo's gevechten met andere aliens. Een scène die even dynamisch als atypisch is.
 
‘The Fifth Element’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top