Van Dolly Parton tot Taylor Swift, de beste singer-songwriters

Muziek | Proximus Pickx eert de artiesten die echt alles kunnen in de muziek. Zij schrijven hun nummers zelf en zingen ze daarna nog eens perfect. De selectie was uiteraard moeilijk, maar deze vijf artiesten zijn een referentie in de muziekindustrie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dolly Parton

Countrymuzieklegende Dolly Parton vierde onlangs haar 75ste verjaardag. De zangeres is vooral bekend om haar hits als 'Jolene' en 'I Will Always Love You'. Dolly Parton is een van de populairste publieke figuren in de Verenigde Staten. In een carrière van meer dan 40 jaar heeft ze meer dan 3.000 liedjes geschreven. In de loop der jaren hebben veel grote namen haar liedjes gecoverd: van de White Stripes tot LeAnn Rimes en Whitney Houston. "Ik ben er altijd trots op geweest dat ik een songwriter ben, meer dan wat dan ook", zei ze. In de lijst van haar idolen noemt ze regelmatig Johnny Cash, een andere grote singer-songwriter.
 

Joni Mitchell

Roberta Joan Mitchell, professioneel bekend als Joni Mitchell, is een Canadese singer-songwriter. Ze put haar inspiratie uit folk, pop, rock en jazz, maar haar liedjes zijn ook maatschappelijk relevant met sociale vraagstukken en onderwerpen als het milieu. Daarnaast giet ze ook haar persoonlijke gevoelens over romantiek, verwarring, ontgoocheling en vreugde in de mix. Ze wordt door velen beschouwd als een van 's werelds beste singer-songwriters. Joni Mitchell staat niet alleen bekend om de kwaliteit van haar teksten, maar ook om haar uitgesproken houding. In een interview met de Los Angeles Times beschuldigde zij de iconische Bob Dylan van plagiaat en bedrog. Wie anders dan Joni Mitchell zou zulke beschuldigingen kunnen uiten?

Mick Jagger & Keith Richards

Begin jaren '60 wacht in Dartford, een klein stadje in Kent, Engeland, een tiener met een plaat van Chuck Berry onder zijn arm op het vertrek van zijn trein. Een oud-klasgenoot passeert op het perron, met een stel vinylplaten. De eerste heet Keith Richards, de tweede Mick Jagger. Het muzikale Jagger-Richards-verbond was geboren! Een samenwerking waaruit de meeste hits van de Rolling Stones voortkwamen, waaronder 'Angie', 'Miss You', 'Emotional Rescue' en, niet te vergeten, 'Satisfaction', een nummer waarvan de gitaarsolo de geschiedenis is ingegaan.

Prince

De carrière van Prince, die in 1978 begon, is een van de meest omvangrijke in de geschiedenis van de popmuziek, en hoewel zijn grootste hits in de jaren tachtig werden gecomponeerd, is hij vooral bekend om zijn vurige composities en opruiende video's. Paradoxaal genoeg hebben zijn teksten minder aandacht gekregen. Nummers als 'Purple Rain' en '1999' verraden echter een waar schrijftalent. Schrijven voor zichzelf vond Prince niet genoeg, waardoor hij ook wereldwijde hits ging schrijven voor andere artiesten. ‘I feel for you' voor Chaka Khan en 'Manic Monday' voor The Bangles, twee liedjes die zonder Prince niet zouden hebben bestaan.

Taylor Swift

Ze raakte geïnteresseerd in countrymuziek toen ze ongeveer 9 jaar oud was, en nadat ze een documentaire over Faith Hill had gezien, voelde Swift dat ze naar Nashville moest gaan om zelf een carrière in de countrymuziek te beginnen. Sindsdien heeft ze 10 Grammy Awards gewonnen voor haar vele hits, die ze zelf schrijft en componeert. Op haar vierde album, 'Red', dat in 2012 verscheen, stapte ze geleidelijk over van country naar pop. Het album werd geprezen om haar talent als songschrijfster, haar veelzijdigheid als muzikante, en haar vaardige mix van genres. Met 50 miljoen verkochte albums wereldwijd is zij een van de best verkopende artiesten in de geschiedenis.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top