Mythische voetbaltempels: Wembley

Sport | Exact 98 jaar geleden opende het Wembley Stadium voor het eerst zijn deuren. De sporttempel waar menig hoofdstuk uit de sportgeschiedenis geschreven zou worden was met zijn 127.000 zitjes één van de grootste stadions ter wereld. Tachtig jaar na zijn verrijzenis op de Noord-Londense grond zou het glorieuze Wembley Stadium plaats ruimen voor een spiksplinternieuw exemplaar. Het oude bastion mag dan wel al lang gesloopt zijn, de grandeur van de oude dagen hangt nog steeds in de lucht. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met zijn omtrek van liefst één kilometer was Wembley het strijdtoneel voor een breed scala aan sporten, van atletiek over hockey tot rugby. De Olympische Spelen van 1948 werden in Londen en onder andere het Wembley Stadium beslecht. Ook werden regelmatig niet-sportgerelateerde evenementen in het imposante decor georganiseerd, zoals concerten en hondenraces.

Maar dé sport die het vaakst geassocieerd wordt met de mythische naam is voetbal. In Wembley werden 78 FA Cup-finales, zes Europese bekerfinales, één wereldbeker en één Europees kampioenschap afgewerkt. Een passage in Wembley was voor elke sporter een ervaring om nooit te vergeten.

Sport- en muziektempel

Ook de muziekwereld draagt Wembley in zijn hart. Vanaf 1972 gaven 's werelds beroemdste artiesten het beste van zichzelf in het British Empire Exhibition Stadium, zoals de pompeuze naam van het bouwwerk officieel klonk – verwijzend naar de oorspronkelijke bouwreden van dit stadion: de omvangrijke tentoonstelling over de Britse kolonieën die er in 1925 gehuisvest werd. Geen mens die toen had kunnen bevroeden dat iconische muziekgroepen er een halve eeuw later de grondvesten zouden doen daveren.

Zo vond het Britse luik van Live Aid plaats in Wembley. David Bowie, Queen, Paul McCartney, Elton John, The Who, Dire Straits, U2, ...: ze brachten Wembley in extase op 13 juli 1985.

Mettertijd versleet de betonnen tempel onder de doortocht van miljoenen voetstappen. De jaren eisten hun tol: na goed tachtig jaar moest het oude bastion wijken voor een moderner exemplaar: het nieuwe millenium vereiste een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Wembley. In 2003 lag het eens zo mythische stadion tegen de vlakte. De nieuwbouwwerken waren afgerond in 2007. In 2021 krijgt het nieuwe Wembley opnieuw een glansrol toebedeeld: de herrezen sporttempel wordt het decor van de halve finales en finale van het Europees voetbalkampioenschap.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top