Crimineel netwerk opgerold dat via drones Franse en Belgische gevangenissen "bevoorraadde"

Nieuws | In Frankrijk is een netwerk van dronebezorgers ontmanteld dat actief was in ruim vijftien Franse en Belgische gevangenissen. Drie personen zijn in voorlopige hechtenis geplaatst, meldt het parket van het Franse Tulle donderdag.

Door Belga

Deel dit nieuws

De bal ging aan het rollen nadat "verschillende pakjes die met behulp van drones waren gedropt" in januari in de gevangenis van Uzerche werden aangetroffen, aldus het parket. Daarin zatten drugs en smartphones verstopt. Het onderzoek wees al snel uit dat er sinds de herfst van 2022 een crimineel team bestond met aan het hoofd iemand die de bestellingen centraliseerde via het Snapchat-account 'drone2france'.

Meer dan tien Franse gevangenissen in verschillende departementen werden op die manier bevoorraad, net als enkele Belgische vestigingen. Een bron dicht bij het onderzoek vertelde aan het persbureau AFP dat de leveringen vooral "sigaretten en bijzondere middelen" betrof.

Afgelopen maandag vond een gerechtelijke operatie plaats in de regio's Parijs en Hauts-de-France, waarbij acht personen werden gearresteerd. Drie van hen werden donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en in voorlopige hechtenis geplaatst tot hun proces, dat gepland staat op 1 februari.

Het drietal wordt verdacht van drugshandel, het onrechtmachtig overhandigen van voorwerpen aan gedetineerden, het overvliegen van verboden gebieden en het witwassen van geld. Op die misdrijven staan celstraffen van maximaal tien jaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top