Proces in beroep tegen Sarkozy op zijn einde, uitspraak volgt 14 februari

Nieuws | In Parijs is het proces in beroep over de verkiezingsuitgaven van ex-president Nicolas Sarkozy donderdag afgelopen. De uitspraak zal volgen op 14 februari.

Door Belga

Deel dit nieuws

In het zogeheten Bygmalion-dossier stond Sarkozy terecht samen met twaalf kaderleden voor de vermoedelijke illegale financiering van zijn campagne voor de presidentsverkiezing van 2012, die Sarkozy verloor. In september 2021 werd de voormalige politicus veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van een jaar, de maximumuitspraak. In beroep eist het openbaar ministerie dezelfde straf. Het proces is sinds 8 november aan de gang bij het hof van beroep in Parijs.

Sarkozy staat terecht voor de overschrijding van het plafond op campagne-uitgaven. Hoewel hij het maximumbedrag van 22,5 miljoen had bereikt en schriftelijk was gewaarschuwd, bleef Sarkozy verkiezingsbijeenkomsten organiseren. In totaal werd er zo'n 43 miljoen euro uitgegeven.

De andere beklaagden die ook in beroep zijn gegaan, worden berecht voor medeplichtigheid aan "illegale campagnefinanciering", schriftvervalsing, oplichting, misbruik van vertrouwen of medeplichtigheid aan deze inbreuken. Ze zouden met valse facturen de uitgaven hebben verborgen. Geen van hen wilde donderdag een verklaring afleggen.

Voor het Hof van Beroep ontkende Nicolas Sarkozy, net als tijdens het eerste proces, "krachtig elke strafrechtelijke verantwoordelijkheid", waarbij hij "fabels" en "leugens" aan de kaak stelde. Zijn advocaat pleit voor de vrijspraak. Hij stelt dat als Nicolas Sarkozy "niet op de hoogte was van de fraude, hij ook niet op de hoogte kon zijn van de overschrijding".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top