Staatsbezoek aan Duitsland - Glühwein op kerstmarkt als afscheid

Nieuws | Koning Filip en koningin Mathilde hebben het staatsbezoek aan Duitsland afgerond met een glühwein op de kerstmarkt in Dresden, na een museumbezoek en rondleiding door de Frauenkirche.

Door Belga

Deel dit nieuws

Op uitdrukkelijk verzoek van bondspresident Frank-Walter Steinmeier bezocht de koninklijke delegatie de kerstmarkt op de Neumarkt in Dresden, om het belang van kerstmarkten voor Duitsland te benadrukken. De gezelligheid ging wel gepaard met serieuze veiligheidsmaatregelen, getuige het tiental scherpschutters op de gebouwen rondom de markt.

De koning en de koningin werden langs de kraampjes geleid, waar ze aan een tafeltje onder de kerstboom samen met bondspresident Steinmeier en zijn echtgenote Elke Büdenbender een glühwein dronken en genoten van een traditionele kerststol uit Dresden.

Net daarvoor kregen ze een rondleiding in de Frauenkirche, een protestantse kerk in barokstijl. De originele kerk uit de 18e eeuw werd vernield in het geallieerde bombardement op Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog, in februari 1945. Pas na de hereniging van Duitsland werd de kerk heropgebouwd. Pas in 2005 was ze klaar.

Donderdagnamiddag had het vorstenpaar al halt gehouden in de Gemäldegalerie Alte Meister, een museum met de op één na grootste collecties van Vlaamse meesters in Duitsland, na München. Daar kregen ze eerst het pronkstuk te zien: de Sixtijnse Madonna van de Italiaanse schilder Rafaël. De veiligheidsmaatregelen in het museum werden vorig jaar opgeschroefd nadat klimaatactivisten zich hadden vastgekleefd aan de lijst van het schilderij, met duizenden euro's schade tot gevolg.

De focus van het bezoek lag echter op Pieter Paul Rubens en de 450e verjaardag van zijn geboorte, die in 2027 gevierd wordt. In het kader daarvan zetten de Gemäldegalerie en het KMSKA in Antwerpen sinds dit jaar grote kunsthistorische en materiaaltechnische onderzoeken op van hun Rubenscollecties. Tegelijkertijd worden ook restauraties uitgevoerd van de belangrijkste werken.

Donderdagavond keert de delegatie terug naar Melsbroek.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top