Dertienjarige Shaun Liu jongste matchwinnaar van het Shoot Out snooker

Sport | Shaun Liu heeft woensdag in het Welshe Swansea als jongste speler in de geschiedenis een wedstrijd gewonnen op een op televisie uitgezonden rankingtoernooi. De in juli dertien jaar geworden Hongkonger schakelde in de eerste ronde van het Shoot Out dankzij een 44 break de Indiër Ishpreet Singh Chadha met 57-52 uit.

Door Belga

Deel dit nieuws

Vladislav Gradinari was de vorige jongste winnaar op een rankingevent. De Moldaviër was veertien toen hij vorig seizoen op hetzelfde toernooi zijn eerste twee wedstrijden won.

Liu groeide op in Hongkong maar woont nu in Sheffield, waar hij zijn talent ontwikkelt aan de Ding Junhui academy. Eerder dit jaar won hij het Engels kampioenschap U14. Nog voor hun zoon een keu vastnam, waren zijn ouders al snookerfans. Ze vernoemden hun zoon naar ex-wereldkampioen Shaun Murphy.

"Vooral mijn moeder is een grote Murphy-fan", zegt Liu. "Ik had niet verwacht dat ik hier vandaag zou winnen, wou er gewoon van genieten. Voor zo'n publiek winnen, geeft een heel goed gevoel. Ishpreet is een heel goede vriend - we oefenen dagelijks samen - en heeft me meteen gefeliciteerd."

Juien Leclercq (WS-68-, bij de vorige editie runner-up, neemt het donderdagnamiddag in de eerste ronde op tegen de Engelsman Andrew Higginson (WS-114). Ben Mertens (WS-74) geeft donderdagavond de Chinees Peng Yisong (WS-93) partij. Wereldkampioen Luca Brecel (WS-3) past voor het toernooi.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top