UEFA-voorzitter Ceferin wil "apolitiek EK" na debacle in Qatar

Sport | De Europese Voetbalconfederatie UEFA wil dat het EK van volgende zomer in Duitsland vrij blijft van politieke discussies, na het debacle van eind vorig jaar op het WK in Qatar.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Ik wil dat er een omgeving gecreëerd wordt, vrij van alle controverse, waarin er een vrije keuze van de aanvoerdersband is", vertelde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin aan de Duitse mediagroep Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), in de marge van de EK-loting van zaterdagavond in Hamburg.

De Sloveen verwees daarmee expliciet naar de controverse van vorig jaar in Qatar, toen de Wereldvoetbalbond FIFA onder druk van het gastland plots een verbod uitvaardigde op het dragen van de One Love-aanvoerdersband, die een symbool moest worden tegen discriminatie en voor inclusie. Zeven aanwezige Europese landen, waaronder België, mochten zo de meerkleurige kapiteinsband niet dragen, omdat het de Qatarese autoriteiten van streek zou maken. Nadien ging de FIFA nog een stapje verder door aanpassingen aan het Belgische uitshirt te eisen, omdat in de binnenkant het woord 'love' verwerkt was.

"Wij doen er alles aan om alle vormen van discriminatie en misbruik tegen te gaan", aldus Ceferin. "Niemand mag het toernooi misbruiken voor zijn persoonlijke of politieke agenda."

De UEFA-voorzitter ziet intussen met lede ogen aan hoe het WK in 2034, na een procedure waar toch de nodige vraagtekens bij geplaatst worden, naar Saoedi-Arabië zal gaan. Ceferin wil liever geen herhaling van een winter-WK, zoals dat vorig jaar in Qatar het geval was. "Van één ding ben ik zeker: het WK in de winter was niet goed voor het voetbal en het zou onverstandig zijn om dat nog eens over te doen. Het zorgt voor een overbelasting van het speelschema."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top