Rode Duivels kennen zaterdagavond tegenstanders op komend EK in Duitsland

Sport | Zaterdagavond omstreeks 18 uur wordt in de Elbphilharmonie, een beroemde concertzaal in Hamburg aan de oever van de Elbe, de loting gehouden voor het EK van volgend jaar in Duitsland.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Rode Duivels zijn voor de vijfde keer op rij reekshoofd bij de loting voor een groot toernooi en ontlopen zo in de groepsfase al zeker organisator Duitsland, het tot nu toe foutloze Portugal van Roberto Martinez, vicewereldkampioen Frankrijk, Spanje en Europees vicekampioen Engeland. Dat is nog niet meteen een garantie op een makkelijke poulefase. Denemarken (pot 2), Nederland en Kroatië (pot 3), en Italië (pot 4) zijn zeker te vermijden. Pot 4 is overigens niet volledig. Daar worden volgend jaar nog de drie winnaars van de barrages via de Nations League aan toegevoegd.

In totaal mogen er aan het EK, net als bij de vorige editie in 2021, 24 landen deelnemen. Voor de loting werden de deelnemende landen onderverdeeld in vier potten van telkens zes landen, om zo tot zes groepen van vier te komen. De top twee van elke groep en de vier beste derdes stoten door naar de achtste finales, waarin er met rechtstreekse uitschakeling gespeeld wordt. De winnaars van de groepen B, C, E en F ondervinden mogelijk een licht voordeel omdat zij in de tweede ronde tegenover een van de beste vier nummers drie uitkomen.

Het toernooi vindt plaats in juni en juli 2024. Er zijn tien speelsteden, die de UEFA heeft onderverdeeld in drie clusters: Noord/Noordoost met Berlijn, Hamburg en Leipzig, West met Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen, en Zuid met Frankfurt, München en Stuttgart. De wedstrijden in elke poule worden verspreid over maximaal twee clusters van steden om de reisafstanden voor ploegen en fans te beperken en om het de delegaties makkelijker te maken om per trein of bus te reizen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top