Ilan Van Wilder laat topfavorieten achter zich in Italiaanse najaarsklassieker

Wielersport | Ilan Van Wilder heeft dinsdag de Italiaanse najaarsklassieker Tre Valli Varesine (cat. 1.Pro) gewonnen. De 23-jarige renner van Soudal Quick-Step ontsnapte op negen kilometer van de finish in Varese uit een groepje met onder meer Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Enric Mas. De Ecuadoraan Richard Carapaz werd op zestien seconden tweede, de Rus Aleksandr Vlasov op achttien seconden derde.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Italiaanse semiklassieker over 196,54 kilometer, met start in Busto Arsizio en voornamelijk afgewerkt op een lastig circuit in aankomstplaats Varese, kreeg een interessant wedstrijdverloop. De sterkste renners in een vroege vlucht waren de Italianen Walter Calzoni en Francesco Busatto, de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Achter hun rug kwamen er tegenprikken van onder meer de Fransman Julian Alaphilippe, de Ier Ben Healy en de Fransman Pavel Sivakov.

Diep in de finale waren de bekendste namen aan zet: de Sloveen Tadej Pogacar dunde met enkele tempoversnellingen de elitegroep verder uit, met zijn landgenoot Primoz Roglic in het wiel. Van Wilder overleefde die prikken en ging negen kilometer voor de finish zelf aanvallen. Hij bouwde een voorsprong van meer dan twintig seconden uit en dat bleek voldoende voor winst, ook al omdat het in de achtervolgende groep niet goed boterde.

Het is de derde profzege voor Van Wilder. In augustus won hij de eerste etappe in de Ronde van Duitsland (2.Pro), waarin hij ook de eindzege op zak stak. Op de erelijst van de "Ronde van de drie Valleien" volgt hij Pogacar op. Van Wilder is nog maar de vierde Belgische winnaar van Tre Valli Varesine. De vorige was Eddy Merckx, in 1968.

Wout van Aert kwam daags na winst in de Coppa Bernocchi (1.Pro) niet aan de start in de Tre Valli Varesine. Donderdag keert hij terug in de Gran Piemonte (1.Pro), de volgende Italiaanse eendagskoers in deze drukke najaarsperiode.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top