Bij fusie Jumbo-Visma en Soudal-Quick.Step telt WorldTour in 2024 slechts 17 teams

Wielersport | De internationale wielerunie UCI zal bij een fusie van Jumbo-Visma en Soudal-Quick.Step het aantal ploegen met een WorldTeam-licentie verminderen van achttien naar zeventien. Dat laat de organisatie dinsdag weten in een reactie op het mogelijk samengaan van de Nederlandse en Belgische wielerploeg.

Door Belga

Deel dit nieuws

In een statement herinnert de UCI eraan dat Jumbo-Visma en Soudal-Quick.Step allebei een WorldTour-licentie hebben gekregen voor drie jaar (2023-2025), maar dat die licentie "op elk moment" opnieuw geëvalueerd kan worden. "Indien de continuïteit van een van beide ploegen in 2024 niet gegarandeerd kan worden, dan zal het aantal UCI WorldTeams in de seizoenen 2024 en 2025 17 bedragen", stelt de UCI, die eraan toevoegt dat "als een gevolg, het aantal UCI ProTeams dat automatisch wordt uitgenodigd voor UCI WorldTour-wedstrijden zal toenemen".

De UCI benadrukt verder dat het bij een mogelijke fusie "van het grootste belang is" dat aan alle contractuele verplichtingen tegenover het personeel wordt voldaan. Dat heeft dan betrekking op de renners, maar ook op het teammanagement en andere stafleden zoals dokters, mecaniciens, ploegleiders, chauffeurs, etc.

Op 19 oktober zal de UCI een lijst vrijgeven met ploegen die "de noodzakelijke informatie" hebben overgemaakt om opnieuw geregistreerd te kunnen worden. "Renners van ploegen die niet op die lijst staan zullen dan, zonder opzeg of vergoeding, vrij zijn om naar een andere ploeg te stappen", klinkt het.

De registratieprocedure gaat vervolgens verder, waarna de UCI op 19 december een nieuwe lijst met ploegen voor 2024 zal bekendmaken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top