Crevits wil rusthuisprijs trager laten stijgen

Nieuws | Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits wil dat de prijzen van de rusthuizen de gezondheidsindex volgen in plaats van de consumptieprijsindex. Dat zei ze maandag op Radio 1. "De onderhandelingen daarover lopen met de koepels en de ouderenverenigingen. Ik hoop daar binnen enkele weken een principiële beslissing over te nemen in de regering", aldus de minister.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het gemiddelde pensioen ligt een pak lager dan het gemiddelde maandbedrag in een woonzorgcentrum, kaartte ouderenvereniging Okra aan in onder meer De Standaard en De Morgen. De recentste cijfers spreken over gemiddeld 1.255 euro per maand, ruim 1.000 euro lager. De pensioenen volgen bovendien de gezondheidsindex, terwijl de prijzen van woonzorgcentra de sneller stijgende consumptieprijsindex volgen.

Dat laatste wil minister Crevits snel aanpakken. Van een maximumfactuur wil ze echter niet weten. "Omdat je er dan van uitgaat dat alle woonzorgcentra dezelfde dienstverlening aanbieden en dat is niet het geval. Er zijn woonzorgcentra in heel moderne gebouwen en in oudere gebouwen. Sommige zijn eigendom van een OCMW, waar de lokale besturen extra bedragen in pompen. Als je dat allemaal gaat verbieden, krijg je een grote eenheidsworst en dat willen de mensen niet."

Er wordt volgens haar wel gewerkt aan een transparante boekhouding. "De bedoeling is dat die in de loop van volgend jaar wordt ingevoerd. Mensen hebben het recht om te weten wat de overheidstussenkomst is en hoeveel er wordt aangerekend voor extra's."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top