Zaak-Trabelsi - België weigert VS om terugkeer Trabelsi te vragen

Nieuws | Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat het de Verenigde Staten niet zal vragen om Nizar Trabelsi terug naar ons land te sturen. Dat schrijft Le Soir maandag. De voormalige Tunesische voetballer werd in ons land veroordeeld omdat hij een aanslag wou plegen op de militaire basis van Kleine-Brogel. Hij werd nadien uitgeleverd aan de VS.

Door Belga

Deel dit nieuws

Nadat hij daar werd vrijgesproken, probeerden zijn advocaten hem opnieuw naar België te krijgen, waar zijn Belgische vrouw op hem wacht. Het ministerie stelt echter vast te zullen houden aan de diplomatieke nota die in december 2022 in opdracht van het Brusselse hof van beroep naar de Amerikaanse autoriteiten is gestuurd met het verzoek om zijn terugkeer. Deze nota werd nooit beantwoord. Ons land is niet van plan om nog meer actie te ondernemen.

"Trabelsi wordt vastgehouden in aanloop naar zijn uitwijzing. In Tunesië riskeert hij foltering, een onmenselijke gevangenisstraf van twintig jaar voor de foltering van andere individuen. De Belgische overheid werd al eens veroordeeld (door de Belgische justitie, nvdr) om zijn terugkeer te aanvaarden. De zaak zou dus zonneklaar moeten zijn, maar de Belgische overheid lijkt ervoor te kiezen apathisch te blijven bij het lijden van deze persoon", stellen zijn advocaten Dounia Alamat en Christophe Marchand.

De krant ontving ook een brief van vijf pagina's van Trabelsi, waarin hij zijn detentieomstandigheden aankaart in het detentiecentrum voor vreemdelingen in Farmville, Virginia. De Tunesiër ging eerder in honger- en dorststaking uit protest tegen de omstandigheden waarin hij wordt vastgehouden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top