FC Barcelona boekt 304 miljoen euro winst na enkele kunstgrepen

La Liga | FC Barcelona heeft vorig seizoen 304 miljoen euro winst geboekt, zo maakte de Spaanse regerende landskampioen donderdag bekend.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Het seizoen 2022-2023 werd afgesloten met een winst van 304 miljoen euro, na belastingen", klinkt het trots in de mededeling van de Catalanen. "Dat is dertig miljoen euro meer dan er voor het seizoen gebudgetteerd was." Dankzij de forse winst werden de schulden van de club intussen teruggebracht van 680 miljoen euro naar 552 miljoen euro.

De Spaanse kampioen zag vooral op het commerciële vlak een fikse vooruitgang in de activiteiten. Ticketverkoop, sponsoring en merchandising leverden een recordbedrag van meer dan 100 miljoen euro op. Vanwege de financial fair legde La Liga Barcelona een salarisplafond op, waardoor de loonmassa naar beneden ging. Per seizoen mag de club maximaal 270 miljoen euro uitgeven aan spelerslonen, makelaarskosten, personeelskosten en bonussen. Heel wat inkomsten kwamen echter uit de langdurige verkoop van een deel van zijn televisierechten. Die gingen in de zomer van 2022, en dus vorig seizoen, onder de hamer voor zowat 400 miljoen euro, voor een periode van 25 jaar. Enkele andere kunstgrepen leverden toen nog zo'n 100 miljoen euro op. In ruil voor heel wat miljoenen werd Nou Camp omgedoopt in Spotify Nou Camp.

Het stadion wordt inmiddels helemaal verbouwd en dus zullen de inkomsten terugvallen. Voor het huidige seizoen voorziet Barça een budget van 859 miljoen euro. De club verwacht ongeveer break-even te draaien, met een lichte winst van 11 miljoen euro.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top