Overgangsregering Burkina Faso heeft "staatsgreep verijdeld"

Nieuws | De overgangsregering van Burkina Faso heeft dinsdag naar eigen zeggen "een poging tot staatsgreep verijdeld". Bijna een jaar geleden kwam kapitein Ibrahim Traoré nog aan de macht door een militaire coup.

Door Belga

Deel dit nieuws

In een verklaring die op de nationale televisie werd uitgezonden, "informeert de regering het publiek dat een bewezen poging tot staatsgreep op 26 september 2023 is verijdeld door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van Burkina Faso".

"Op dit moment zijn agenten en anderen die vermoedelijk betrokken waren bij deze poging om het land te destabiliseren gearresteerd en naar anderen wordt actief gezocht", vervolgt de regering. Ze betreurt dat de daders van deze putschpoging "de duistere bedoeling hadden om de instellingen van de Republiek aan te vallen en het land in chaos te storten".

Op sociale media deden al langer geruchten de ronde over een mogelijke staatsgreep. Aanhangers van Traoré hadden daarom opgeroepen hem ertegen te "verdedigen", waarop duizenden mensen dinsdagavond de straat op gingen in hoofdstad Ouagadougou.

De couppoging komt bijna precies een jaar nadat kapitein Traoré op 30 september 2022 de macht greep door middel van een staatsgreep. Het ging toen om de tweede militaire coup in acht maanden tijd in Burkina Faso, dat al bijna tien jaar geteisterd wordt door bloedig jihadistisch geweld op een groot deel van het grondgebied.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top