Inval Oekraïne - Trudeau excuseert zich na eerbetoon aan Oekraïense nazi-veteraan in Canadees parlement

Nieuws | De Canadese premier Justin Trudeau heeft woensdag in het parlement zijn excuses aangeboden na het schandaal rond het eerbetoon aan een Oekraïense veteraan die meevocht met de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdens het bezoek van Volodimir Zelenski.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Ik moet mijn oprechte excuses aanbieden voor wat er vrijdag gebeurd is en voor de situatie waarin president Zelenski en de Oekraïense delegatie zijn terechtgekomen", zei hij in het parlement.

Vrijdag gaven de parlementsleden van alle partijen, Justin Trudeau, zijn regering en Volodimir Zelenski een staande ovatie aan de Oekraïense 98-jarige immigrant Yaroslav Hunka, die aan de zijde van de nazi's vocht in WO II. De aanwezigen waren niet op de hoogte van zijn verleden.

"Het was een verschrikkelijke fout en een schending van de nagedachtenis van zij die enorm hebben geleden onder het naziregime", aldus nog Trudeau.

De verklaring komt er een dag na het aftreden van Anthony Rota, de voorzitter van het Lagerhuis. Hij nam het initiatief voor het eerbetoon aan Hunka, die uit zijn kiesdistrict komt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top