Kremlincriticus Navalny overgebracht naar strengste isoleercel in Rusland

Nieuws | Een dag nadat zijn beroep tegen zijn vonnis werd verworpen, is Kremlin-opposant Alexej Navalny overgebracht naar een cel met nog strengere omstandigheden. Dat heeft hij woensdag zelf bekendgemaakt. Hij zal een jaar lang in eenzame opsluiting zitten, onder het zwaarste toezicht van het hele Russische gevangeniswezen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Op dit moment zit Navalny vast in het beruchte strafkamp IK-6, zo'n 250 kilometer ten noorden van Moskou. Hij wordt er regelmatig naar een disciplineercel gezonden. Dit keer is dat naar een zogenaamde 'EPKT'-cel, het strengste type in Rusland.

"Gisteren, onmiddellijk na het beroep in de zaak tegen mij, hebben ze me meegenomen naar de commissie en aangekondigd dat ik vanwege mijn onkreukbaarheid voor twaalf maanden zal worden overgeplaatst naar de EPKT", zegt Navalny in een bericht op zijn sociale netwerken. Sinds zijn arrestatie in januari 2021 speelt hij teksten door naar zijn advocaten, die ze op hun beurt online delen.

Navalny voelt zich naar eigen zeggen "als een vermoeide rockster op de rand van een depressie, die de top van de hitlijsten heeft bereikt en niets meer heeft om naar te streven".

Volgens de uitspraak moet Navalny negentien jaar uitzitten in een van de kolonies met een "speciaal regime". Dit zijn faciliteiten in het Russische gevangenissysteem die gewoonlijk gereserveerd zijn voor levenslanggestraften en de gevaarlijkste criminelen. Of die overplaatsing vertraagd zal worden vanwege zijn tijd in de EPTK-cel, is nog niet duidelijk.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top