Eerste BK en EK gravel komende zondag in Oud-Heverlee

Wielersport | Komende zondag 1 oktober staat het eerste Europees Kampioenschap gravel op het programma in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee. Het EK is tegelijk het eerste Belgisch Kampioenschap. De laatste details werden woensdag in de Kapel van Steenbergen in Oud-Heverlee, in het midden van het parcours, toegelicht.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het parcours van het EK/BK bestaat uit een lokale lus en een grotere ronde. De lokale lus, die voor 80 procent uit offroadpaden bestaat, ligt bijna volledig op grondgebied Oud-Heverlee. Na de start op de Maurits Noëstraat, naast de Roosenberg, gaat het noordwaarts en omhoog naar het Heverleebos. Via Vaalbeek duiken de renners het Mollendaalbos in en daarna het Meerdaalwoud om via Sint-Joris-Weert terug te keren naar het Zoet Water in Oud-Heverlee.

De lokale lus is goed voor om en bij de 30 kilometer en wordt meermaals afgewerkt, zowel na de start als in de slotfase. Tussenin ligt een grotere ronde, van 47 kilometer met 50 procent offroadpaden, langs Vossem en Tervuren tot aan Jezus-Eik en terug langs Loonbeek en Sint-Agatha-Rode naar het Zoet Water.

De elite vrouwen leggen een lokale lus minder af dan de elite mannen. Zo komt de totale afstand op 130 kilometer voor de elite vrouwen en 160 kilometer voor elite mannen.

Bekende namen als Gianni Vermeersch, die vorig jaar het eerste WK gravel op zijn naam schreef, Jan Bakelants, Jasper Stuyven, Tim Merlier, Thibau Nys, Philippe Gilbert en Eli Iserbyt hebben hun deelname voor zondag al bevestigd. Bij de vrouwen is het onder meer uitkijken naar wereldkampioene gravel en mountainbike Pauline Ferrand-Prévot, Sanne Cant en Fem van Empel.

In oktober volgend jaar komt ook het WK gravel naar Vlaams-Brabant en de Brabantse Wouden. Startplaats is Halle, aankomst is voorzien in Leuven. De 25 procent besten in de verschillende wedstrijden van het kampioenschap zondag zijn gekwalificeerd voor het WK.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top