Seksueel misbruik in de kerk - Misbruik was "schuldige blinde vlek" binnen Kerk, zegt bisschop Bonny

Nieuws | Het seksueel misbruik dat jarenlang plaatsvond in de Kerk was een "schuldige blinde vlek". "De Kerk heeft het niet willen of kunnen zien, maar had het wel moeten zien", zo heeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny dinsdagavond gereageerd op het VRT Canvas-programma 'Godvergeten'.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Onvergeeflijk" en "in absolute tegenspraak met waar de Kerk voor staat", zei Bonny in 'De afspraak' onder meer over het jarenlange seksueel misbruik in de Kerk, dat door 'Godvergeten' de voorbije weken in beeld werd gebracht. Hij heeft het onder andere over falende controlemechanismen, waardoor daders niet uit het systeem werden gehaald.

Bonny zei ook boos te zijn op de vorige generatie katholieke leiders, zoals Godfried Danneels, die de problematiek volgens hem niet aangepakt hebben. "Hadden jullie dat aangepakt, dan zou er tenminste iets gebeurd zijn", aldus de bisschop. "Nu was het aan de volgende generatie om de kastanjes uit het vuur te halen, kastanjes die er eigenlijk al niet meer hadden mogen liggen."

"Het is een goede zaak dat het programma is gemaakt", aldus nog Bonny. "Het zijn heel pijnlijke, maar waardige getuigenissen en het geheel is sereen gemonteerd." Volgens de bisschop toont de reeks aan dat de energie die er de voorbije jaren is gestoken in de erkenning van slachtoffers en dadingen, niet voldoende is geweest. "De slachtoffers blijven zitten met hun kwetsuur", aldus Bonny. "We zullen de komende weken en maanden opnieuw contact opnemen met de slachtoffers en eerst luisteren naar wat zij van ons verlangen, voorbij wat al gebeurd is".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top