Inval Oekraïne - Voorzitter Canadees Lagerhuis dient ontslag in na eerbetoon aan Oekraïense naziveteraan

Nieuws | De voorzitter van het Canadese Lagerhuis, Anthony Rota, heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd na de kwestie met het eerbetoon aan een Oekraïense veteraan die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's heeft gevochten. Dat eerbetoon vond plaats tijdens het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Het is met een zwaar gemoed dat ik de leden op de hoogte breng van mijn ontslag als voorzitter van het Lagerhuis", aldus Rota tegen het parlement. Hij drukte zijn "diepe spijt" uit voor zijn fout.

Rota had eerder de Oekraïense 98-jarige immigrant Yaroslav Hunka voorgesteld als een "Oekraïens-Canadese veteraan van de Tweede Wereldoorlog die voor de onafhankelijkheid van Oekraïne tegen de Russen heeft gestreden" en "een Oekraïense held en een Canadese held".

Maar volgens de joodse mensenrechtenorganisatie in Canada, het Friends of Simon Wiesenthal Center (FSWC), gingen die uitspraken voorbij aan "het gruwelijke feit dat Hunka diende in de 14. Waffen-Grenadier-Division van de SS, een nazilegereenheid waarvan de misdaden tegen de mensheid tijdens de Holocaust duidelijk zijn gedocumenteerd".

Rota bood eerder al zijn excuses aan voor het eerbetoon aan Hunka, die uit zijn kiesdistrict komt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top