Beroep van Navalny tegen negentien jaar strafkamp verworpen

Nieuws | Het Russische gerecht heeft dinsdag het beroep van dissident Aleksej Navalny verworpen. Daarmee probeerde de Kremlincriticus zich te verzetten tegen zijn veroordeling van negentien jaar strafkamp wegens "extremisme", maar Navalny en zijn team vingen bot.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het hof van beroep besloot om "het vonnis in eerste aanleg van de heer Navalny ongewijzigd te laten", aldus rechter Viktor Rogov. Navalny zelf verscheen tijdens de zitting via videoverbinding vanuit zijn cel.

Navalny werd in augustus veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf wegens "extremisme", voordien kreeg hij ook al negen jaar cel wegens "fraude" en "minachting van de rechtbank". De Kremlincriticus, die in 2020 ternauwernood een vergiftiging overleefde, doet alle rechtszaken tegen hem af als politiek gemotiveerd.

Navalny wordt vastgehouden in het strafkamp IK-6 in Melechovo, op zo'n 250 kilometer van Moskou. Hij wordt regelmatig in eenzame opsluiting geplaatst. Maar hij zal nu zijn nieuwe straf moeten uitzitten in een strafkamp "met een streng regime". Die etablissementen zijn gereserveerd voor levenslang veroordeelden en de gevaarlijkste criminelen uit het Russische gevangeniswezen.

Volgens een van zijn advocaten, Olga Mikhaïlova, kan haar cliënt "elk moment" naar het kamp worden gestuurd eenmaal als de beslissing bij de rechtbank is geregistreerd. Daar zal Navalny ook minder kunnen communiceren met zijn advocaten en de buitenwereld en zal hij minder bezoek krijgen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top