Rally van Chili maakt na vier jaar comeback in het WK rally

Sport | Van donderdag tot en met zondag wordt de Rally van Chili gereden, de elfde WK-manche van het seizoen. Na de sociale onlusten in het land en de coronacrisis keert de wedstrijd voor het eerst sinds 2019 terug in het WRC-kampioenschap. Thierry Neuville ging in 2019 tegen hoge snelheid van de baan.

Door Belga

Deel dit nieuws

Vanaf donderdag wordt de laatste gravelwedstrijd van het seizoen gereden. De Rally van Chili werd in 2019 voor het eerst opgenomen in het WRC-kampioenschap. Ott Tänak won de wedstrijd. Thierry Neuville maakte tegen hoge snelheid ettelijke koprollen en moest opgeven. "Ik herinner me de slechte weersomstandigheden tijdens de verkenning. Regen en mist zorgden ervoor dat het maken van nota's een hele uitdaging werd. Het gevolg was dat ik tijdens de achtste rit in de fout ging. De bocht was veel scherper dan ik in mijn nota's had voorzien, met alle gevolgen vandien. We crashten zwaar, keerden zonder punten en met een zwaar beschadigde wagen huiswaarts", herinnert Neuville zich. In 2020 zou de rally opnieuw deel uitmaken van het WK, tot er eind 2019 sociale onlusten opdoken in het land en de rally geschrapt werd.

Niets van dat alles in 2023. In Chili wordt alles in gereedheid gebracht om voor de tweede keer het WRC te ontvangen. De dolenthousiaste fans zullen donderdag aanwezig zijn tijdens de shakedown en 's avonds tijdens de ceremoniële start. Vier jaar geleden maakten de rijders hun opwachting op een gigantisch podium omgeven door duizenden mensen. Net als toen ligt ook nu het rallycentrum in Concepción. Verdeeld over drie wedstrijddagen krijgen de deelnemers een klassiek programma van zestien klassementsritten voorgeschoteld, goed voor in totaal 321,06 competitieve kilometers. Vrijdag en zaterdag zijn er telkens twee lussen van drie ritten. Zondag zijn er twee ritten gepland die elk twee keer gereden worden. De rally eindigt zondagavond omstreeks 19u15.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top