Biden tevreden met princiepsakkoord tussen Hollywoodstudio's en scriptschrijvers

Films | De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag positief gereageerd op het princiepsakkoord tussen de scriptschrijvers en de Hollywoodstudio's dat een einde zou kunnen maken aan een staking van bijna vijf maanden. Hij prees in een persbericht op de website van het Witte Huis de "kracht van collectieve onderhandelingen".

Door Belga

Deel dit nieuws

Biden feliciteert schrijversvakbond Writers Guild of America (WGA) en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), waarin de grote filmstudio's en streamingdiensten zijn verenigd, voor het akkoord "waardoor schrijvers hun belangrijke taak weer kunnen opnemen van het vertellen van verhalen over ons land, onze wereld en ons allemaal".

De president benadrukt dat het akkoord, dat ook garanties bevat over artificiële intelligentie, geen vanzelfsprekendheid was. "Maar het bestaan ervan is een bewijs van de kracht van collectieve onderhandelingen. Er is simpelweg geen alternatief voor werkgevers en werknemers die samenkomen om te goeder trouw te onderhandelen over een akkoord dat een bedrijf sterker maakt en het loon, de voordelen en de waardigheid verzekert die werknemers verdienen."

Hij riep tot slot alle werkgevers op om te onthouden "dat alle werknemers - inclusief scenaristen, acteurs en arbeiders in de auto-industrie - een eerlijk deel verdienen van de waarde die hun arbeid heeft helpen creëren". De president verwees zo naar de stakingen bij de acteurs in Hollywood en in de autosector, die nog steeds aan de gang zijn. Dinsdag/morgen trekt Biden naar Michigan ter ondersteuning van de staking van de United Auto Workers.

De scriptschrijvers legden begin mei het werk neer. Ze eisten onder meer een beter loon en een bescherming tegenover AI en zullen, als ze akkoord gaan met het akkoord, na bijna 150 dagen het werk weer hervatten. In juli legden ook de acteurs aangesloten bij de vakbond SAG-AFTRA het werk neer. Door de twee gelijktijdige stakingen liggen talloze producties in Hollywood stil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top