Ethiopische Assefa verpulvert wereldrecord marathon bij de vrouwen, Michael Somers onder OS-limiet

Sport | De Ethiopische Tigst Assefa heeft zondag tijdens de marathon van Berlijn het wereldrecord bij de vrouwen totaal verpulverd. Ze klokte 2u11:53. Bij de mannen dook Michael Somers met 2u08:09 één seconde onder de olympische limiet.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het wereldrecord bij de vrouwen stond sinds de marathon van Chicago in 2019 op naam van de Keniaanse Brigid Kosgei. Zij klokte toen 2u14:04. Daar ging Assefa, die een persoonlijk record had van 2u15:37, in Berlijn meer dan twee minuten onder. De Ethiopische won ook vorig jaar al in Berlijn. Dit jaar haalde ze het voor de Keniaanse Sheila Chepkirui (2u18:49) en de Tanzaniaanse Magdalena Shauri (2u18:41).

Michael Somers ging zondag ruim onder zijn persoonlijk record van 2u09:31, dat hij eerder dit jaar neerzette bij zijn debuut in Sevilla. Het werd een absolute thriller in Berlijn, met passage halfweg in 1u03:46. Daarna zakte het tempo lichtjes en op twee kilometer van het einde lag Somers nog vier seconden achter op het schema voor de olympische limiet. Uiteindelijk ging hij toch met één seconde onder de vereiste 2u08:10. Helemaal zeker van Parijs is hij nog niet, want de komende maanden proberen nog verschillende Belgen hem uit de ploeg te lopen.

De winst ging in Berlijn al voor de vijfde keer naar de Keniaanse tweevoudige olympische kampioen Eliud Kipchoge. Hij klokte 2u02:42, ruim boven zijn wereldrecord van 2u01:09. Halverwege lag Kipchoge nog op wereldrecordschema, maar daarna vertraagde hij.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top