Sociale onrust Ryanair - Twee maanden geen staking bij Ryanair als onderhandelingen goed verlopen, nuanceert CNE

Nieuws | De wapenstilstand van twee maanden in het sociaal conflict, waarbij de in België gestationeerde Ryanair-piloten betrokken zijn, zal worden gerespecteerd als en alleen als de onderhandelingen tussen vakbonden en directie "goed verlopen", nuanceerde de Franstalige vakbond CNE vrijdagavond, na een eerdere communicatie van zijn Vlaamse tegenhanger ACV Puls.

Door Belga

Deel dit nieuws

Die laatste gaf aan dat de partijen waren overeengekomen dat gedurende twee maanden geen enkele staking het luchtruim boven Charleroi zou verstoren. In ruil hiervoor verbindt de directie er zich toe om echt aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en niet eenzijdig bepaalde beslissingen op te leggen, bijvoorbeeld met betrekking tot de werktijden.

Die communicatie is echter "foutief of grotendeels optimistisch", reageerde Felipe Van Keirsbilck, de secretaris-generaal van CNE. "Het is waar dat er vrijdag protocollen zijn ondertekend", waarin Ryanair en de christelijke vakbond de komende onderhandelingen acteren. "Als deze onderhandelingen goed verlopen en echt voortgaan, zullen we niet staken", tempert de Franstalige vakbondsman, die deze visie echter "zeer optimistisch" inschat. Anders zal het personeel zijn toevlucht nemen tot stakingsacties om druk uit te oefenen op de directie.

De christelijke vakbond streeft bij de onderhandelingen een drievoudig doel na: "de naleving van de wet door de directie met betrekking tot het minimumloon", het respect voor het gesloten akkoord over de rusttijden en, ten slotte, de terugkeer naar het loon van piloten van voor COVID en met indexering om de inflatie het hoofd te bieden, onderstreept Van Keirsbilck. Tijdens de coronacrisis, die de mobiliteit mondiaal lamlegde, hebben de piloten salarisverlagingen toegestaan, die ze nu onvoldoende gecompenseerd vinden.

"Als we die drie resultaten behalen, dan zullen er geen stakingen meer plaatsvinden", besloot hij.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top