Belgische jongensploeg is ambitieus voor het WK turnen: "Voor het eerst vallen alle puzzelstukjes in elkaar"

Sport | Op het komende WK turnen in het Antwerpse Sportpaleis (30 september-8 oktober) bestaat het Belgische jongensteam uit Luka Van den Keybus, Maxime Gentges, Noah Kuavita en de tweelingbroers Glen en Nicola Cuyle. Victor Martinez is reserve. Dat heeft Team Belgym vrijdag aangekondigd op een persconferentie in het Antwerpse stadhuis.

Door Belga

Deel dit nieuws

Voor een olympisch teamticket moet België als land in de kwalificaties in de top 12 eindigen op het WK (op voorwaarde dat China, Japan en Groot-Brittannië ook de top 12 halen). Coach Koen Van Damme mikt voluit op die top 12. "Daar horen we in principe bij op basis van onze analyses", zei Van Damme. "Op het EK in Antalya waren we in april achtste. Als we dat omzetten naar mondiaal niveau, dan zijn we een 14e stek waard. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we hoger kunnen eindigen. Onze gymnasten zijn in topvorm en zijn de voorbije jaren, weken en zelfs dagen naar een hoger niveau gegroeid. Voor het eerst in jaren vallen alle puzzelstukjes in elkaar."

Een WK in eigen land zorgt voor meer aandacht voor de Belgische turners. "Het is enerzijds een grote motivatie voor hen, maar het zorgt anderzijds voor meer druk. Al een paar weken is er veel animo rond het WK. Maar als team kunnen we daar goed mee omgaan, enkelen onder hen hebben dan ook veel ervaring", aldus Van Damme.

Een van die ervaren turners is Maxime Gentges, die op het voorbije EK in Antalya verraste met zilver aan het paard met bogen. "Dat succes staaft onze visie, namelijk dat een individuele prestatie nodig is om een boost te geven aan het team en dat een ploeg de beste manier is om een individuele prestatie naar boven te brengen", besloot Van Damme.

Op het WK van 2022 werden de Belgische jongens 16e.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top