Indiase minister van Sport stuurt kat naar Aziatische Spelen

Sport | India heeft vrijdag het bezoek van zijn minister van Sport aan de Aziatische Spelen, in het Chinese Hangzhou, geannuleerd. Dat heeft alles te maken met een weigering van Peking om Indiase atleten uit de deelstaat Arunachal Pradesh in China toe te laten, zegt New Delhi. Volgens Peking maakt Arunachal Pradesh deel uit van het Chinese grondgebied. Een hoge verantwoordelijke van het Aziatisch Olympisch Comité ontkent de weigering.

Door Belga

Deel dit nieuws

"De Chinese actie schendt de geest van de Aziatische Spelen en de regels voor het verloop ervan", zei de woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken, Arindam Bagchi. "Die regels verbieden expliciet de discriminatie van concurrenten van lidstaten."

De atleten in kwestie maken deel uit van het vrouwenteam van de wushu-spurt, een gevechtssport die lijkt op kung-fu. De Indiase regio wordt door China opgeëist als deel van "Zuid-Tibet". De Hindustan Times schrijft dat het trio van de organisatie toelating kreeg om deel te nemen, maar ze konden hun accreditatiekaarten, die dienden als visum voor China, niet downloaden. Hun tien teamgenoten en trainers zijn woensdag wel naar de Spelen kunnen vertrekken.

"China heeft geen enkel visum geweigerd", aldus de Chinese erevoorzitter van het Aziatisch Olympisch Comité, Wei Jizhong. "Maar jammer genoeg hebben deze atleten het visum geweigerd." Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat China "atleten verwelkomt uit alle landen als ze over legale documenten beschikken".

Diezelfde drie atleten deden in juli niet mee aan de Universiade in het Chinese Chengdu. Ze kregen een visum met nietjes in, wat aangeeft dat Peking Arunachal Pradesh niet als Indiaas grondgebeid erkent. New Delhi noemde de Chinese houding toen "onaanvaardbaar".

De Aziatische Spelen in Hangzhou moesten eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden, maar werden door de coronapandemie uitgesteld. Morgen/zaterdag gaan ze van start.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top