Uitbreiding ondersteuningsaanbod op VUB om stijgende vraag op te vangen

Nieuws | De Vrije Universiteit van Brussel (VUB) breidt het ondersteuningsaanbod voor studenten die het moeilijk hebben verder uit. Dit als gevolg van een gestegen vraag bij de studenten aan de Brusselse universiteit.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het aantal studenten die nood hebben aan psychologische bijstand is de voorbije jaren significant gestegen. In 2019 kregen 2.520 VUB-studenten begeleiding van een studentenpsycholoog, in 2020 en in 2021 ging dat over 3.283 en 3.700 studenten. Enkel in 2022 daalde het aantal tot 2.834 studenten.

Volgens studentenpsycholoog Rebecca Léonard heeft dat vooral te maken met een gesneuveld taboe rond psychologische hulp. "Psychologische hulp wordt steeds bespreekbaarder, wat we alleen maar toejuichen. Bovendien heeft de VUB haar aanbod de voorbije jaren bewust uitgebreid, wat heeft geleid tot een grotere vraag vanuit de studentengemeenschap", zegt ze.

De universiteit kan de vraag naar individuele begeleiding van studenten niet helemaal zelf opvangen. Om dat op te vangen is de universiteit dit academiejaar een samenwerking gestart met het Brussels University Consultation Center (BRUCC). Zo kunnen studenten sneller doorverwezen worden naar de eerstelijnspsychologische dienstverlening.

Als extra impuls voor de meest kwetsbare studenten, springt ook het Caroline Pauwels Noodfonds voor studenten bij in de terugbetaling van psychologische hulp.

Ook wordt er sinds kort ingezet op 'poortwachtertrainingen'. "Door middel van poortwachtertrainingen versterken we de vaardigheden van studentenverenigingen, docenten en diensten om signalen van emotionele problemen bij studenten te herkennen, bespreekbaar te maken en medestudenten aan te moedigen om indien nodig hulp te zoeken bij de juiste instantie", duidt Léonard.

Deze maatregelen om het studentenwelzijn te waarborgen worden geflankeerd door een divers aanbod van studiehulp, training over faalangst en examenstress en welzijnstrips. "De kern is begeleiding op maat, want elke hulpvraag is anders", klinkt het nog.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top