Syrië en China kondigen "strategisch partnerschap" aan

Nieuws | De Chinese president Xi Jinping heeft een nieuwe "strategische samenwerking" met Syrië aangekondigd. Hij deed dat na een ontmoeting met zijn Syrische ambtsgenoot Bashar al-Assad.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Vandaag zullen we gezamenlijk de oprichting van een strategisch partnerschap tussen China en Syrië aankondigen, dat een mijlpaal zal zijn in de geschiedenis van de bilaterale betrekkingen", zei de Chinese president, geciteerd door de staatszender CCTV.

Xi en Assad spraken elkaar in Hangzhou, een miljoenenstad ten zuidwesten van Shanghai waar de Syrische president zaterdag ook de opening van de Aziatische Spelen bijwoont. China is een bondgenoot van Assad. Het land steunt het regime in de VN-Veiligheidsraad door zich geregeld te onthouden wanneer resoluties ten nadele van de Syrische machthebber worden gestemd.

Assad komt eigenlijk sinds de burgeroorlog van 2011 nauwelijks zijn land uit, maar maakt voor China nu een uitzondering. Hij bezocht sinds de start van de oorlog slechts vijf landen: Rusland, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en in mei nog Saudie-Arabië.

Door het jarenlange conflict hebben veel steden en infrastructuur in Syrië grote schade opgelopen en Assad heeft geld nodig om het herstel te kunnen betalen. Xi zou juist de Chinese aanwezigheid in het Midden-Oosten willen uitbreiden en mogelijk kan de relatie met Syrië daar een rol in spelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top