Museum M Leuven introduceert onderwijsproject rond artificiële intelligentie en kunst

Nieuws | Museum M in Leuven heeft een nieuw project voor het secundair onderwijs gelanceerd, waarbij jongeren de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI) en kunst zelf ontdekken. Via het project 'Het kunstlab van M' leren ze zelf kunstwerken genereren op basis van AI. Dat heeft het museum vrijdag bekendgemaakt in een persbericht.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Een van de missies van M Leuven is om onze bezoekers actief te betrekken bij het museum en bij de kunst", zegt Bert Cornillie (Vooruit), schepen van Cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M. "Het museum wil daarbij heel erg inzetten op beeldgeletterdheid, want in een wereld gedomineerd door beelden is het lezen en interpreteren van beelden een essentiële vaardigheid. In het kunstlab van M leren middelbare scholieren hoe ze kunstwerken kunnen bekijken, omschrijven en zelf genereren aan de hand van AI-tools."

Op de website hetkunstlabvanm.be kunnen leerlingen een digitaal museum bezoeken: ze zien dertig afbeeldingen van heel uiteenlopende werken uit de collectie van M. Elk kunstwerk is voorzien van een korte uitleg, een audiofragment en kijkopdrachten. Uit de dertig werken kiezen de leerlingen een dat hen aanspreekt.

Vervolgens kijken ze een korte tutorial over AI. Ze leren ook hoe ze een prompt, een kort tekstje dat de gekozen afbeelding beschrijft, moeten opstellen. Die prompt kunnen ze daarna ingeven in een van de drie aangeboden AI-tools. De tool genereert drie of vier beelden. De leerlingen mogen daarna hun creativiteit de vrije loop laten en verder sleutelen aan het beeld.

Het resultaat kunnen ze delen op de website van het kunstlab, en delen met de rest van Vlaanderen. Op termijn is het de bedoeling dat er een permanente expo ontstaat van digitaal gegenereerde beelden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top