Zeldzame witte neushoorn zwanger in Pairi Daiza

Nieuws | Pairi Daiza viert Wereldneushoorndag vrijdag met heugelijk nieuws: Madiba, een van de twee vrouwelijke witte neushoorns in het park, is ongeveer zes maanden zwanger. Dankzij een wetenschappelijke reddingsactie volgen er binnenkort hopelijk nog veel meer, ook van de enorm bedreigde noordelijke witte neushoorn.

Door Belga

Deel dit nieuws

In dierenpark Pairi Daiza leeft een kudde zuidelijke witte neushoorns. Van die ondersoort leven nog maar 18.000 neushoorns in de natuur. De zwangerschap van Madiba is daarom een zeer welkome toevoeging aan de populatie. Neushoorns dragen hun kinderen doorgaans tussen de zestien en achttien maanden. Als alles goed blijft lopen, zal dus ten vroegste in de zomer van 2024 een ooievaar neerstrijken in het park.

Nog meer bedreigd is de noordelijke witte neushoorn. Nadat in 2018 het laatste mannelijke dier overleed in een natuurreservaat in Kenia, schieten over de hele wereld nog maar twee vrouwelijke witte neushoorns over. Die zijn allebei onvruchtbaar.

Daarom loopt in Pairi Daiza momenteel een poging om via in-vitrofertilisatie de soort te redden. Wetenschappers willen eicellen van noordelijke witte neushoorns bevruchten met mannelijk genetisch materiaal van dezelfde soort, dat ligt opgeslagen in vriezers. Vrouwelijke witte neushoorns van de zuidelijke tegenhanger zullen dan als draagmoeder optreden. Momenteel wordt die techniek getest met genetisch materiaal van zuidelijke witte neushoorns. Onder meer Elle, uit de kudde van Pairi Daiza, neemt deel aan het project.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top