N-VA wil volksraadpleging over fusie in Zwijndrecht "niet zomaar naast zich neerleggen"

Nieuws | Enkele dagen na de volksraadpleging in Zwijndrecht over een mogelijke fusie met Beveren en Kruibeke, heeft de lokale N-VA zich voor het eerst inhoudelijk uitgesproken over het resultaat. Dat bijna 80 procent 'nee' stemde bij een omvangrijke opkomst van meer dan 40 procent van de stemgerechtigden, wil N-VA "niet zomaar naast zich neerleggen", klinkt het.

Door Belga

Deel dit nieuws

N-VA is als oppositiepartij samen met meerderheidspartij CD&V zowat de trekker in het fusiedossier in Zwijndrecht. Het Groen van burgemeester André Van de Vyver is tegen. Groen liet voor de volksraadpleging weten sowieso het resultaat te zullen respecteren, N-VA en CD&V maakten daar geen beloftes over.

Nu heeft N-VA het in een mededeling wel over een "mooi aantal kiezers" dat kwam opdagen, en stelt de partij het resultaat niet zomaar te zullen negeren. "Wat die burgers dan wél juist wensen is wellicht ook niet voor iedereen hetzelfde", zegt N-VA over de nee-stemmers. "Behalve dan dat ze het huidige fusievoorstel niet het beste vinden voor onze gemeente of voor zichzelf. Nog minder duidelijk is wat de 58 procent die niet is komen opdagen, juist wil."

Voor N-VA een definitief standpunt inneemt over de fusieplannen, vraagt de partij nu aan het gemeentebestuur om binnen de maand aan te tonen dat de gemeente ook de volgende legislatuur nog alleen verder kan op financieel vlak, en om duidelijkheid te bieden over de toekomst van het politiekorps. Voor- en tegenstanders van de gemeentefusie zijn het er al langer over eens dat een schaalvergroting op het vlak van de politiezone wél aan de orde is.

"Zodoende kan er in de gemeenteraad van oktober een beslissing genomen worden over het al of niet fusioneren", aldus nog N-VA Zwijndrecht & Burcht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top