Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

Nieuws | De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

Door Belga

Deel dit nieuws

De VS stevenen momenteel af op zo'n shutdown. Het Congres en de regering hebben tot 30 september de tijd om het eens te worden over een nieuwe begroting. Als dat niet lukt, kunnen allerlei overheidsdiensten geen geld meer uitgeven. Dat betekent dat ambtenaren dan niet meer betaald krijgen en openbare instellingen de deuren moeten sluiten.

De oud-president zei dat Republikeinen in het Congres de plicht hebben de geldkraan dicht te draaien van de Democratische president Joe Biden en zijn regering. "Die weigert de grens te sluiten en behandelt het halve land als staatsvijanden."

Trump heeft nog steeds veel invloed binnen de Republikeinse Partij. Hij wordt gezien als favoriet om volgend jaar namens de Republikeinen mee te doen aan de presidentsverkiezingen, ondanks zijn juridische problemen.

Amerikaanse media schrijven dat een shutdown de rechtszaken tegen Trump niet zou stoppen. De oud-president wordt onder meer vervolgd in New York en Georgia. Die zaken vallen onder het rechtssysteem van individuele staten en betrokken aanklagers worden niet gefinancierd vanuit de landelijke overheid. Andere strafzaken zijn aangespannen door een speciale aanklager die valt onder het ministerie van Justitie, maar ook daar zouden geen financiële problemen moeten ontstaan bij een shutdown.

De Democraten hekelen de oproep van Trump. "Trump gaf Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden opdracht om de regering plat te leggen", schreef voorzitter Hakeem Jeffries van de Democratische fractie in het Huis. "Deze mensen zijn te extreem om ooit te vertrouwen."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top