Hongaarse basketbalfederatie dient schadeclaim in na schorsing van verschillende 3x3 Lions

Basketbal | De Hongaarse basketbalfederatie en het Hongaarse 3x3-basketbalteam hebben woensdag bekendgemaakt een schadeclaim te hebben ingediend na de schorsing van drie voormalige leden van de Belgische 3x3 Lions voor vermeende fraude. De Hongaren zijn van mening dat hen ten onrechte een kans werd ontzegd om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Internationale Basketbalfederatie (FIBA) legde Nick Celis en Thierry Marien in augustus een schorsing van drie jaar op, Anthony Chada staat anderhalf jaar aan de kant. De straffen kwamen er na onthullingen dat de spelers zich schuldig zouden hebben gemaakt aan oplichting door 27 - meestal fictieve - toernooien te organiseren en zo rankingpunten te verdienen op weg naar de Spelen. In ons land loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

België klopte Hongarije in juni 2021 in Debrecen in de finale van het laatste kwalificatietoernooi op weg naar Tokio. De Hongaarse basketbalfederatie geeft in een persbericht aan "ervan overtuigd te zijn dat de Belgische spelers en verschillende personen binnen de Belgische federatie goed op de hoogte waren van het frauduleuze karakter van deze praktijken". "Bovendien hebben sommigen van hen mogelijk een actieve coördinerende rol gespeeld in deze fraude", zo klinkt het. Ze geloven ook dat andere belanghebbenden binnen de sportwereld voor de Spelen op de hoogte waren van de praktijken.

Na uitgebreid onderzoek besloten de Hongaren een schadeclaim in te dienen. "Eerdere pogingen om tot een schikking te komen zijn niet succesvol gebleken en onze cliënten zijn van plan om hun rechten als slachtoffers te doen gelden in de strafzaak", aldus het persbericht van advocatenkantoor Everest Law, dat de Hongaarse federatie in België vertegenwoordigt. "Ze zullen een schadevergoeding eisen via de Belgische rechtbanken. Onze cliënten zijn er weliswaar van overtuigd dat een minnelijke regeling in tegenstelling tot gerechtelijke procedures tot betere resultaten zal leiden voor zij die verantwoordelijk zijn."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top