Kalendermanager wil "geen polemiek" creëren rond RWDM-Union

Jupiler Pro League | Nils Van Brantegem, de kalendermanager van de Pro League, wil niet ingaan op de kwestie RWDM-Union, na het gezamenlijk communiqué over de Zwanzederby volgende week donderdag 28 september. Hij wil zo "geen polemiek creëren". Hij voegt wel toe dat als alle clubs op hun eigen uur willen spelen, "er geen kalender mogelijk is".

Door Belga

Deel dit nieuws

De match tussen RWDM en Union werd uitgesteld naar aanleiding van Europese play-offs van Union. De supporters van de twee clubs waren misnoegd over het nieuwe speelmoment voor hun derby, de twee clubs namen hun boodschap woensdagochtend over in een gedeeld communiqué.

Er is algemeen geweten dat bij het opstellen van de kalender, door haar manager en commissie, een reeks voorwaarden meespelen. Een afweging wordt gemaakt tussen politiecapaciteit, mogelijkheden voor fans in het stadion en een spreidingsplan afgesproken met Eleven/DAZN. De mate van de spreiding bepaalt hoeveel mensen de match op tv volgen en bijgevolg de waarde van het contract tussen de clubs en de rechtenhouder. Sinds de afspraken van 2019 maakte de commissie, waarin Pro League en Eleven/DAZN zetelen, al komaf met twee wedstrijdsloten op zondag- en maandagavond.

Het slot van 18.30 uur op donderdag zal in het tweede deel van het seizoen ook gebruikt worden voor midweekmatchen. Als er nu zou beslist worden om alsnog de wedstrijd naar een ander moment te schuiven, dreigt de kans dat andere clubs zullen teruggrijpen naar dit voorval als precedent.

Sinds begin dit seizoen is de beslissing van de kalendermanager overigens finaal, in het verleden was er wel nog een beroepsprocedure mogelijk was. De Hoge Raad van het Voetbal legde die regel vast in mei 2023, nadat de Pro League de wijziging had aangebracht.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top