Francesco Patera en Femke Hermans krijgen Gouden Handschoen

Sport | Francesco Patera en Femke Hermans zijn zaterdagavond in Elsene onderscheiden met de Gouden Handschoen als meest verdienstelijke Belgische boksers.

Door Belga

Deel dit nieuws

Patera won de trofee al vijf keer. Eerder kreeg hij de Gouden Handschoen in 2017, 2019, 2020 en 2022. Het 30-jarige lichtgewicht mat zich in juli met de wereldtop. In het Amerikaanse Shawnee (Oklahoma) leed hij zijn vierde nederlaag in zijn carrière tegen Keyshawn Davis, de WBO Intercontinental-kampioen bij de lichtgewichten. Verder heeft Patera 28 zeges op zijn palmares, waarvan 10 met knock-out.

Bij de vrouwen kreeg Femke Hermans de Gouden Handschoen. De 33-jarige Hermans (16 zeges, 4 nederlagen) behield haar titel van IBO-wereldkampioene bij de superwelters. In juni haalde ze het in Roosdaal met technisch knock-out van de Zweedse Maria Lindberg, die opgaf bij het begin van de tweede ronde. Op 11 oktober neemt ze het op tegen de Canadese Mary Spencer, met ook de vacante IBF-titel als inzet.

Sugar Jackson (42), voormalig Belgisch en Europees kampioen bij de weltergewichten, kreeg de Erehandschoen voor zijn carrière. Tussen 2001 en 2013 won hij 43 profkampen, waarvan 29 met knock-out, tegenover zeven nederlagen en een onbesliste kamp.

De laureaten werden gekozen door een jury van journalisten.

Palmares 11e editie Ceremonie Gouden Handschoenen:

Mannen: Francesco Patera

Vrouwen: Femke Hermans

Beste belofte: Jan Helin

Beste kamp van het jaar 2023: Surik Petrosyan (tegen de Nederlander Somay Bilal op 13 mei in Louvière) en Yves Ngabu (tegen de Rus Evgeny Tishchenko op 6 mei in Ekaterinburg)

Mannen amateur: Vasile Usturoi

Vrouwen amateur: Oshin Derieuw

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top