Titelstrijd op het WK rugby barst vrijdag los met topaffiche tussen gastland Frankrijk en Nieuw-Zeeland

Sport | Het tiende wereldkampioenschap rugby opent vrijdag met een topaffiche tussen twee grote favorieten: gastland Frankrijk en Nieuw-Zeeland, de wereldkampioen van 1987, 2011 en 2015. Met Ierland, nummer 1 van de wereld en al veertien maanden ongeslagen, en titelverdediger Zuid-Afrika zijn er nog twee vaak geciteerde kanshebbers op de hoofdprijs. Ook zij komen elkaar tegen in de groepsfase.

Door Belga

Deel dit nieuws

Twintig landen nemen deel aan het WK. Zij zijn onderverdeeld in vier poules van vijf. De top twee van elke groep stoot door naar de kwartfinales (14-15 oktober). De finale wordt op zaterdag 28 oktober (21 uur) gespeeld in het Stade de France in Saint-Denis. Daar vindt ook de openingsmatch plaats.

De XV van Frankrijk won vorig jaar onder coach Fabien Galthié het prestigieuze zeslandentoernooi met een grandslam (zonder nederlagen). De kaarten van het team lijken goed te liggen om als eerste Europese natie wereldkampioen te worden sinds Engeland twintig jaar geleden.

Nieuw-Zeeland is voor het rugby wat Brazilië betekent in het voetbal: de referentie. Maar net zoals de Zuid-Amerikanen zijn ook de All Blacks niet langer onaantastbaar. Zo slikten ze op 25 augustus tegen Zuid-Afrika hun zwaarste nederlaag (35-7) in liefst 95 jaar.

Ierland haalde ondanks negen deelnames nog nooit de halve finales. Voor sterspeler Johnny Sexton wordt het op zijn 38e een laatste kans om te schitteren. De beste schutter uit de geschiedenis van het zeslandentoernooi leidt een goed op elkaar ingespeelde en doeltreffende selectie.

De Zuid-Afrikaanse Springboks kunnen nog steeds leunen op hun fysieke kracht. Zij gaan voluit voor een nieuwe Webb Ellis Cup en willen zo als eerste land een vierde wereldtitel (na 1995, 2007 en 2019).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top