Dodi Lukebakio: van speelvogel tot goudklomp in de Bundesliga

Bundesliga |

Eind november 2018 gingen de prestaties Dodi Lukebakio de wereld rond. De aanvallende middenvelder scoorde een hattrick tegen het grote Bayern München en dat was nog maar vijf voetballers gelukt. Dit seizoen speelt Lukebakio bij Hertha Berlijn en wordt hem opnieuw een grote toekomst voorspeld. Maar dat was niet altijd het geval...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lukebakio begon zijn professionele voetbalcarrière bij RSC Anderlecht. Nadat hij de jeugdreeksen met vlag en wimpel doorliep, viste toenmalig coach Besnik Hasi Lukebakio op om mee te trainen bij de A-ploeg. Ondanks dat mooie compliment verzaakte Lukebakio om Hasi’s strenge regels na te leven. Lukebakio kwam meermaals te laat op training en liep de kantjes er vanaf.

Ontgoocheld nam Anderlecht enkele jaren later afscheid van Lukebakio. Na enkele omzwervingen bij Toulouse en later Watford, brak hij uiteindelijk door tijdens een uitleenbeurt bij de Duitse eersteklasser Fortuna Düsseldorf. Tijdens zijn debuutseizoen in de Duitse Bundesliga scoorde Lukebakio tien keer en gaf hij vier assists, met als hoogtepunt zijn hattrick tegen Bayern München. Het is dan ook niet verwonderlijk dat enkele Duitse subtoppers aan zijn mouw trokken op het einde van dat seizoen.

"Een grote toekomst"

De club die haar slag thuis haalde was Hertha Berlijn. Deze Duitse middenmotor betaalde 20 miljoen euro voor Lukebakio en verenigde de aanvallende middenvelder met die andere Rode Duivel: Dedryck Boyata. Die laatste voorspelt een grote toekomst voor Dodi Lukebakio: “Hij is een getalenteerde speler met veel kwaliteiten. Er wacht hem een grote toekomst. Als hij zijn progressie kan doortrekken, kan niemand hem stoppen,” aldus Boyata.

Nochtans is ook Boyata Lukebakios werkpunten niet ontgaan. “Hij begint zijn eigen spel steeds beter te begrijpen. Op vlak van spelintelligentie heeft hij veel aan maturiteit gewonnen.” Coach Labbadia van Hertha Berlijn treed hem daarin bij: “Dodi heeft veel kwaliteiten, maar moet die nog meer gebruiken.”

Of Lukebakio het imago van speelvogel definitief van zich af kan schudden zal nog moeten blijken. Spijt over zijn fratsen heeft de ex-Anderlecht-speler in ieder geval: “Ik kreeg onder Besnik Hasi alle kansen, maar verknoeide het.” De eerstvolgende kansen die Lukebakio kan grijpen zijn de internlands tegen Engeland en IJsland. Hopelijk mist Lukebakio die afspraken met de geschiedenis niet.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top